Nižší poplatky za znečištění ovzduší Senátem neprošly

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Po čtyřhodinovém boji v horní komoře parlamentu prohráli zastánci snižování, či úplného zrušení emisních poplatků. Zákon se nyní vrátí k novému posouzení sněmovně, která navrhovala poplatky do deseti let zrušit úplně. To senátoři odmítli.

Naopak - firmám by se poplatky za znečišťování ovzduší měly podle Senátu do budoucna zvyšovat v duchu původního vládního vládního návrhu zákona o ochraně ovzduší. Ten počítal s dalším zvyšováním poplatku.

„Poplatky samy o sobě nijak emise nesníží. Když je ale úplně zrušíte, bude to veřejnost vnímat jako signál, že kašlete na ekologii,“ řekl již dříve deníku E15 předseda senátního podvýboru pro energetiku Jiří Bis. Rozhodující podle Bise nejsou poplatky, ale to, že firmy budou muset dodržovat stále přísnější emisní normy podle evropské legislativy. Pokud tak neučiní, hrozí jim vysoké pokuty.

Senát tak vrací sněmovně návrh zákona, který poslanci schválili začátkem února. Ti navzdory nesouhlasu ministra životního prostředí Tomáše Chalupy přijali návrh jeho stranického kolegy Jana Bureše, který vládní ustanovení radikálně změnil. Bureš tak v podstatě prosadil pravý opak, tedy, že poplatky za znečišťování ovzduší budou v budoucnu úplně zrušeny.

Co schválili poslanci:

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) verdikt senátorů přivítal. Velcí znečišťovatelé by podle horní komory parlamentu, měli za emise prachu platit od příštího roku 4200 korun za tunu až do roku 2016, poté by se měly poplatky zvyšovat až do roku 2021 na výsledných 14 700 korun za tunu.

Proti únorovému rozhodnutí poslanců se okamžitě ohradily ekologické organizace Hnutí Duha, Arnika a Greenpeace. Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha poukázal na to, že poslanci chtějí odpustit poplatky největším viníkům smogu, například hutím a uhelným elektrárnám. Stát tak přijde ročně o půl miliardy korun. „Je to nehoráznost. A lidé na Ostravsku, kteří trpí zdravotními obtížemi kvůli špinavému vzduchu, patrně budou volit ostřejší slova,“ uvedl v tiskové zprávě.