Sporné poplatky za emise se vrací do hry

emise

emise Zdroj: profimedia.cz

Senát se chystá znovu navrhnout poplatky za znečišťování ovzduší, které zrušila Poslanecká sněmovna, i přímo z horní komory ale zaznívá, že české životní prostředí tím nic nezíská. Kritici poplatků, jež by měly platit průmyslové firmy i teplárny, naopak varují před opačným efektem. Poplatky by totiž mohly přispět k tomu, že se centrální zásobování teplem přestane vyplácet, lidé by si pořizovali vlastní vytápění a vypouštěli emise přímo v obydlených částech měst.

Senátoři budou o novém zákonu o ochraně ovzduší hlasovat příští týden. „Tyto poplatky nijak emise nesníží. Když je ale úplně zrušíte, bude to veřejnost vnímat jako signál, že kašlete na ekologii,“ řekl deníku E15 předseda senátního podvýboru pro energetiku Jiří Bis. Jde podle něj spíše o psychologickou záležitost, kolem které se vytvořila mediální hysterie. Rozhodující podle Bise nejsou poplatky, ale to, že firmy budou muset dodržovat stále přísnější emisní normy podle evropské legislativy. Pokud tak neučiní, hrozí jim vysoké pokuty.

Systém poplatků, které uplatňuje Česko a o němž mají senátoři rozhodovat, funguje nezávisle na evropském mechanismu emisních stropů s případnými sankcemi a fakticky se s ním dubluje. „Poplatky přitom platíte, i když plníte veškeré normy, zatímco sankce se vás týkají jen v případě, že přesáhnete stanovené limity,“ upozorňuje ředitel Teplárenského sdružení Martin Hájek. Sankce se navíc mohou postupně zvyšovat a nakonec vést až k uzavření příslušného provozu.

Hájek upozorňuje, že kromě poplatků budou teplárny, které zajišťují centrální zásobování, muset nejenom dodržovat emisní stropy a platit případné sankce, ale navíc si také budou nakupovat povolenky v aukcích. To vše je znevýhodňuje v konkurenci s lokálními topeništi. Postupné zrušení poplatků do roku 2021, jak ho schválili poslanci, je jedním z mála způsobů, jak částečně srovnat podmínky na trhu. Většina politické reprezentace se přitom formálně hlásí právě k zachování centrálního vytápění.

Jiří Bis usiluje o kompromis, podle něhož by se poplatky zachovaly, ale nezvyšovaly, nebo zvyšovaly jen v případě emisí polétavého prachu. Ministerstvo životního prostředí a část senátorů se chce vrátit k prvnímu návrhu a poplatky naopak zvyšovat.

Ostrava chce podniky motivovat Poplatky za znečišťování ovzduší by měly zůstat, ale celý systém by měl podniky nejenom penalizovat, ale také motivovat k zavádění nejmodernějších technologií. Takový je postoj Jiřího Kajnara, primátora města, kterého se výsledek souboje o poplatky přímo týká – Ostravy. O tom, by poplatky měly dále růst, ale Kajnar pochybuje, protože mají být splněny dva cíle – nezničit průmysl a zároveň vypouštět méně emisí. Poplatky podle primátora kolaps teplárenství nezpůsobí, závažnějším tématem je uhlíková daň a to, jak budou fungovat aukce povolenek.