Nord Stream se napojil na německý Opal, plyn poteče i do Česka

Německý Opal
se spojil s Gazelou.
Mezi Brandovem na Mostecku
a německým Olbernhau
byly 16. listopadu propojeny
plynovody Opal a Gazela.
Plynovodní vedení Opal propojí
vysokotlaký plynovod Gazela
s plynovodem Nord Stream
v Baltském moři. Německý
Opal je stavebně skoro hotový,
přestože se na něm má ještě
pracovat až do října příštího
roku. Práce na českém
plynovodu Gazela teprve
začínají a měly by být hotové
v roce 2012.

Německý Opal se spojil s Gazelou. Mezi Brandovem na Mostecku a německým Olbernhau byly 16. listopadu propojeny plynovody Opal a Gazela. Plynovodní vedení Opal propojí vysokotlaký plynovod Gazela s plynovodem Nord Stream v Baltském moři. Německý Opal je stavebně skoro hotový, přestože se na něm má ještě pracovat až do října příštího roku. Práce na českém plynovodu Gazela teprve začínají a měly by být hotové v roce 2012. Zdroj: ctk

Plynovod Nord Stream, který do Německa přivede ruský zemní plyn po dně Baltského moře, byl propojen s německým plynovodem Opal. Ten končí na západní české hranici a naváže na budovaný plynovod Gazela protínající západní Čechy, který bude v budoucnu zásobovat i Česko. Česko by mohlo zásobování plynem přes Gazelu výrazněji využít hlavně v případě problémů na trase přes Ukrajinu.

Dokončen byl poslední svár na potrubí v předávací stanici v německém Lubminu poblíž Greifswaldu, kde z Baltského moře ústí Nord Stream. „Systém plynovodů je nyní připraven pro fázi uvedení do provozu,“ uvedl Georg Nowack, šéf projektu Nord Stream za Německo.

Stavbu plynovodu Opal dokončilo Německo v červenci. Nyní prochází plynovod testy a na počátku října by měl být uveden do ostrého provozu.

Nord Stream bude po dně Baltu přivádět do Německa plyn z ruských nalezišť mimo tradiční tranzitní trasy přes postsovětské republiky. To má zabránit možným problémům se zásobováním plynem v Německu i Česku, které byly v minulosti kvůli třenicím mezi Ruskem a Ukrajinou postiženy přerušením dodávek ruského plynu.

Trasa plynovodu Nord Stream

Trasa plynovodu Nord Stream.Trasa plynovodu Nord Stream.

Část plynu zůstane v Česku, příjmy budou i z tranzitních poplatků

Opal byl na německo-české hranici napojen na budovaný plynovod Gazela už loni. Dokončení Gazely se chystá na příští rok, a poté bude primárně přepravovat plyn přes české území do jižního Německa. Část suroviny ale bude zůstávat i v české síti, na kterou se napojí na čtyřech místech. Česko navíc bude mít příjmy z tranzitních poplatků.

Gazela by měla být největším českým vnitrostátním plynovodem. Právě kvůli německé poptávce bude plynovod dimenzovaný na zhruba 30 miliard metrů krychlových ročně, což je třikrát víc, než kolik spotřebuje celé Česko. Investorem Gazely je společnost Net4Gas, která patří do německého koncernu RWE.