Norský Statoil hodlá prodat svůj podíl na plynovodu TAP

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: South Stream Transport B.V.

Norská energetická společnost Statoil hodlá prodat svůj dvacetiprocentní podíl v projektu plynovodu Trans Adriatic Pipeline (TAP), kterým má proudit plyn z Ázerbájdžánu do Evropy, řekl šéf ázerbájdžánské státní energetické firmy SOCAR Rovnag Abdullajev.

„Statoil se rozhodl projekt TAP zcela opustit a je zde firma, která je připravena jeho podíl koupit,“ řekl Abdullajev. O podíl podle něj vyjádřilo zájem několik společností, jejich názvy však nezveřejnil.

Statoil zprávu nekomentoval. „Spekulace o změnách našeho portfolia obvykle nekomentujeme“, řekl agentuře Reuters mluvčí Statoilu.

Plynovod TAP je součástí projektu, který počítá do konce desetiletí s přepravou 16 miliard metrů krychlových plynu z ázerbájdžánského pole Šach Deniz II v Kaspickém moři. Tato oblast patří mezi největší plynová pole na světě. Plynovodu dlouhý 870 kilometrů se má blízko turecko-řecké hranice spojit s plynovodem TANAP a dál vést přes Řecko, Albánii a Jaderským mořem do jižní Itálie.

Trasa plynovodu TAPTrasa plynovodu TAP | tap-ag.com

Statoil již prodal svůj podíl v ázerbájdžánském poli Šach Deniz a v jihokavkazském plynovodu SCP firmám SOCAR, BP a Petronas.

Italská společnosti Snam v červnu uvedla, že by mohla převzít až dvacetiprocentní podíl v projektu plynovodu TAP, jehož cílem je snížit závislost Evropy na ruském plynu.

Plynovod TAP má několik akcionářů. Dvacetiprocentní podíl mají teď vedle Statoilu i firmy BP a SOCAR, zatímco belgická Fluxys má 19 procent, španělský Enagas 16 procent a pětiprocentní podíl drží švýcarská společnost Axpo. Hodnota dvacetiprocentního podílu by se mohla podle analytiků pohybovat kolem 400 milionů eur (10,8 miliardy Kč).