Nové stroje pro Bamboo Airways. Vietnamské společnosti koupí 110 boeingů

Boeing 737 MAX

Boeing 737 MAX Zdroj: profimedia.cz

Donald Trump na summitu v Hanoji
Donald Trump na summitu v Hanoji
Donald Trump na summitu v Hanoji
Aerolinky VietJet
5
Fotogalerie

Vietnamské aerolinky VietJet a Bamboo Airways oficiálně potvrdily koupi 110 letadel od amerického Boeingu za více než 15 miliard dolarů (asi 338 miliard korun). Stalo se tak při příležitosti návštěvy amerického prezidenta Donalda Trumpa v Hanoji. Zakázka pomůže snížit stávající přebytek Vietnamu v obchodování se Spojenými státy, který se loni vyšplhal na téměř 35 miliard dolarů, uvedla agentura Reuters.

VietJet, která je největší soukromou leteckou společností ve Vietnamu, již loni v červenci oznámil provizorní dohodu o koupi 100 letadel typu 737 MAX za 12,7 miliardy dolarů. Bamboo pak od Boeingu koupí deset širokotrupých letounů 787 za 2,9 miliardy dolarů - americká firma dnes upřesnila, že má zakázku již zanesenou v objednávkách v rubrice neveřejných zákazníků.

Bamboo podle Reuters rovněž vede s americkým výrobcem letadel rozhovory o nákupu 25 úzkotrupých letounů Boeing 737. „Nákupy jsou součástí naší strategie rozšířit podnikání na mezinárodním trhu včetně letů do Spojených států a Evropy,“ řekl agentuře Reuters šéf firmy.

Bílý dům dohodu přivítal s tím, že podpoří více než 83 tisíc pracovních míst v USA. Trump, který do Hanoje přiletěl v úterý na setkání se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, dnes smlouvu chválil na obědě s vietnamskými představiteli. „Velmi vítáme, že snižujete obchodní deficit s USA, který byl, než jsem sem přijel, značný,“ uvedl americký prezident.

Vietnamský přebytek obchodu s USA se podle údajů vietnamského celního úřadu, z nichž cituje agentura Reuters, loni zvýšil na 34,8 miliardy dolarů z 32,2 miliardy dolarů v předchozím roce.