Nový šéf ČEZ Beneš propustil šéfa akvizic Schmalze

Vladimír Schmalz

Vladimír Schmalz Zdroj: CEZ

Nový generální ředitel ČEZ Daniel Beneš se zbavil Vladimíra Schmalze a zrušil celý úsek fúzí a akvizic, který vrcholný manažer vedl. Píše o tom server lidovky.cz. Právě Schmalz byl podle spekulací jedním z důvodů, proč z čela polostátní elektrárenské firmy musel odejít Martin Roman, který šéfa úseku nechtěl odvolat.

„Zrušení celého úseku bude trvat několik měsíců,“ sdělil serveru zdroj obeznámený s děním v ČEZ. „Ale je jasné, že po projednání s odbory úsek zanikne.“ Lidové noviny se pokusily Schmalze kontaktovat, ale nezvedal telefon.

Schmalz vedl úsek fúzí a zahraničních akvizic přes sedm let a na jeho hlavu padají ztráty, které se na kontě ČEZ ze zahraničí začaly hromadit. Zahraniční investice ČEZ kritizoval premiér Petr Nečas, který požaduje, aby firma upřela maximální pozornost a finanční prostředky na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Na Schmalzovi vadilo některým politikům také jeho angažmá v politice. Vrcholný manažer ČEZ sedí za ODS v pražském zastupitelstvu.

Roman byl ve funkcích generálního ředitele a předsedy představenstva ČEZ nahrazen Benešem 15. září. Podle mluvčího vlády Jana Osúcha skončil Roman v čele ČEZ na vlastní žádost.

ČEZ je největší energetickou společností v Česku a největší veřejně obchodovanou společností ve střední Evropě. Většinovým akcionářem je stát. Ten ve firmě drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií. Firma v letošním prvním pololetí vykázala zisk před zdaněním 31,67 miliardy korun a výnosy 103,55 miliardy korun. Nejvýznamnějším projektem společnosti je nyní plánovaná dostavba jaderné elektrárny Temelín.