O budoucnosti aktiv ČEZ v Bulharsku bude jasno za několik týdnů. O těžbu lithia firma zájem nemá

Šéf ČEZu Daniel Beneš

Šéf ČEZu Daniel Beneš Zdroj: Anna Vackova

Daniel Beneš
Daniel Beneš
3
Fotogalerie

Energetická společnost ČEZ by ráda měla o budoucnosti svých aktiv v Bulharsku jasno v září, řekl generální ředitel firmy Daniel Beneš. Záměr zmapovat zájem o bulharská aktiva oznámil ČEZ v lednu. Společnost má dlouhodobé problémy s bulharskými úřady a loni v červenci zahájila proti zemi mezinárodní arbitráž. Beneš také uvedl, že firma nemá zájem o těžbu lithia v Česku.

 

"Platí to, že testujeme, za jakých podmínek bychom našli protistranu, která by si od nás tato bulharská aktiva koupila," uvedl Beneš. "Na konci se rozhodneme, jestli v Bulharsku zůstaneme, nebo jestli některá z těch nabídek bude pro nás natolik zajímavá, že ji využijeme," dodal.

Některá bulharská média v dubnu uvedla, že nabídky do tendru na prodej aktiv podala zhruba desítka uchazečů. Beneš dnes potvrdil, že původní počet zájemců byl zúžen, jejich konkrétní počet ani jména ale sdělit nechtěl. Již dříve potvrdila zájem o bulharská aktiva ČEZ energetická skupina Energo-Pro se sídlem v Praze, která v Bulharsku také působí.

ČEZ vstoupil na bulharský trh ke konci roku 2004. Jeho distribuční i prodejní společnost zde obsluhuje přibližně tři miliony zákazníků, zejména v západní části země. Firma zde vlastní i další aktiva, mimo jiné černouhelnou elektrárnu ve Varně, jejíž provoz byl v lednu 2015 pozastaven.

K zahájení arbitráže s Bulharskem se firma podle loňského vyjádření rozhodla po řadě zásahů bulharských institucí poškozujících podnikání ČEZ v zemi a kvůli dlouhodobě se nezlepšující kritické situaci na tamním energetickém trhu. Výše nároku se pohybuje v řádu stovek milionů eur.

V souvislosti s dalšími záměry ČEZ Beneš také zmínil, že firma nemá zájem o těžbu lithia v Česku. "Náš útvar business rozvoje se chvilku zabýval i myšlenkou trošku lépe poznat tuto podnikatelskou příležitost. Nicméně jsme nakonec na strategické debatě nejvyššího vedení došli k tomu, že si myslíme, že ČEZ by se neměl vydat směrem, že by měl být aktivní v těžbě lithia nebo ve výrobě baterek," uvedl Beneš.

Firma podle něj ale chce vývoj bateriových systému sledovat, Beneš označil baterie za jeden z největších fenoménů budoucí elektromobility a energetiky obecně. "Je to pro nás velmi blízký obor, který pozorujeme. Budeme se snažit nasazovat pilotní projekty bateriových systémů pro velkou energetiku," dodal. ČEZ v létě 2015 vstoupil do německé firmy Sonnen, která vyrábí bateriová úložiště.

Více o energetice čtěte v magazínu E15 Premium. Objednávejte zde >>>

Video placeholde
Magazín E15 Premium Energie Česka • E15