Pražská burza vystoupala nejvýše za dva roky, výrazně pomohly akcie ČEZ

Burzovní palác Praha

Burzovní palác Praha Zdroj: eduard erben E15

Burzovní palác Praha
Burzovní palác Praha
3
Fotogalerie

Akcie obchodované na pražské burze opět posílily, a dostaly se tak na nejsilnější úroveň za dva roky. Index PX stoupl o 0,67 procenta na 1033,11 bodu, což je nejvíce od srpna 2015. K růstu pomohlo hlavně zdražení akcií energetické firmy ČEZ a bankovních emisí. 

Akcie ČEZ zaznamenaly největší objem obchodů z hlavních emisí pražské burzy a zároveň posílily o 0,68 procenta na 401,70 koruny. Růst ceny zaznamenaly i tři další emise s největšími objemy obchodů, akcie Komerční banky, bankovní skupiny Erste a Moneta Money Bank. Cenné papíry Erste si připsaly vůbec nejvýraznější zdražení z hlavních emisí, a to o 1,45 procenta na 974 korun.

Ze 14 hlavních emisí skončily v červených číslech pouze tři. Největší pokles postihl cenné papíry petrochemického holdingu Unipetrol, které zlevnily o 0,51 procenta na 292,40 koruny.

Česká měna mírně zpevnila k euru a výrazněji vůči dolaru. Koruna oproti předchozímu závěru posílila k euru o dva haléře na 26,10 Kč/EUR a k dolaru o deset haléřů na 22,13 koruny za dolar. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.