O deskové hry je stále zájem. Ravensburger hlásí rekordní obrat

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC 2.0: Chiot's Run via Flickr

Výrobce stolních her a puzzle, společnost Ravensburger Karton z Poličky na Svitavsku, loni dosáhl obratu 1,94 miliardy korun. Předloni měl obrat 1,7 miliardy korun. Výsledek společnosti je zatím nejlepší v historii podniku.

„Také z hlediska výroby jde pro nás o rekordní rok. Náš závod za minulý rok opustilo 35 milionů kusů různých produktů. V příštím letech proto plánujeme výstavbu nové skladovací haly a nové haly na lisování plastů,“ dodal prokurista firmy Jaromír Brokeš.

Velká poptávka po hračkách souvisí podle Brokeše s oživením ekonomiky. Lidé stále mají zájem o tradiční stolní hry a puzzle. Obava, že je může zlikvidovat digitální svět, se zatím ukazuje jako lichá.

Technologii naproti

„I tak se zájmu o digitální technologie snažíme jít naproti. Uvedli jsme na trh řadu novinek, které oba světy propojily,“ řekl Brokeš.

Některá puzzle mají na sobě natištěný rastr a díky mobilní aplikaci si lze obrázek prohlédnout trojrozměrně v telefonu, deskové hry komunikují s tablety a jinými zařízeními. Novinkou je elektronické pero, které je průvodcem světa zvířat.

„Speciální tužka se přiloží k plastovému zvířátku, pero pak vypráví o životě konkrétního druhu, kde žije, čím se živí a podobně. Pořídili jsme jich milion, ale kdybychom tužek měli víc, prodaly by se,“ řekl Brokeš.

Disney má úspěch

Velkým hitem loňského roku byly puzzle či pexesa s motivem amerického animovaného filmu Ledové království. Oblibě se v minulosti těšily hry s motivy animovaných i hraných filmů Auta, Pán prstenů nebo Hledá se Nemo.

„Téměř všechno z produkce studia Disney bývá úspěšné. Když ve filmu vidíme potenciál, kupujeme licenci. Ledové království ale mělo takový úspěch, který jsme dosud nezaznamenali,“ řekl Brokeš.

Veškerou produkci podniku odebírá německý vlastník Ravensburger Spieleverlag. Jen malá část se vrací do prodejní sítě v České republice. Vedení poličského závodu proto loni založilo obchodní společnost, která má za cíl posílit prodeje v tuzemských obchodních řetězcích i menších obchodech, dodal Brokeš.

Byznys story: Autor Dostihů a sázek vsadil na vítězné koně, živí ho i puzzle