O malé vozy z kolínské TPCA není zájem, výroba letos znovu klesne

Poptávka po malých autech v Evropě klesá, tak oficiálně zdůvodnila automobilka TPCA plánované omezení výroby.

Poptávka po malých autech v Evropě klesá, tak oficiálně zdůvodnila automobilka TPCA plánované omezení výroby. Zdroj: Karolina Hnilickova, Sedmicka

Kolínská automobilka TPCA, která vyrábí miniauta Peugeot, Toyota a Citroën, letos vyrobí zhruba 200 tisíc vozů. Oproti loňsku to znamená pokles o osm procent. Výroba v továrně klesá od roku 2009, kdy vyrobila rekordních 332 489 vozů. Uvedl to ředitel kvality kontroly TPCA Robert Kiml.

Tempo, s jakým továrně klesá produkce, se ale zpomaluje. Zatímco loni byl více než dvacetiprocentní, letos klesne na osm procent. Kiml upozornil na vliv šrotovného, které ovlivnilo rekordní rok 2009. Podle něj poté odstartoval razantní pokles. Připustil, že jedním z důvodů snižování výroby v TPCA je „vliv dlouhé modelové řady“ vyráběné v kolínské továrně.

V Kolíně se od roku 2005 vyrábějí modely Toyota Aygo, Citroën C1 a Peugeot 107. V době, kdy TPCA s novými modely přišla, byla na trhu minivozů malá konkurence. V posledních letech se podle Kimla situace ale výrazně změnila.

Podle dřívějších informací bude automobilka v Kolíně vyvíjet novou generaci minivozů. Výrobní kapacita závodu je 340 tisíc aut. Od roku 2005 vyrobila kolem 2,3 milionu vozů.