Oceláři ze Slovakia Steel dostávají výpovědi

Ocelárna (ilustrační foto)

Ocelárna (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Jo Guldi via Flickr

Miniocelárny Slovakia Steel Mills jsou na pokraji krachu. Poté, co firma přestala v srpnu vyrábět a požádala o soudní ochranu, se měla výroba v říjnu opět rozjet. Nestalo se a zaměstnanci dostávají výpovědi. Situaci komplikuje i to, že Česká exportní banka neprodala pohledávku 4,6 miliardy korun zájemcům o záchranu ocelárny.

Téměř pět set zaměstnanců továrny ve východoslovenském městě Strážske je od srpna na nucené dovolené se 60 procenty platu. Šéfové odborů si stěžují, že s nimi vedení nekomunikuje, a tak nevědí, na čem jsou. Oficiálně se nic neděje. „Společnost Slovakia Steel Mills žádné hromadní propouštění na Úřad práce, sociálních věcí a rodiny Michalovce neohlásila,“ říká pracovník úřadu Peter Mika.

Odborový předák Dušan Varga ale namítá, že se firma zaměstnanců ve skutečnosti zbavuje. „Podle mne to je hromadné propouštění, i když chlapi podepisují dohody,“ říká Varga. Společnost nabízí desítkám zaměstnanců dohody o ukončení pracovního poměru. Když je nepodepíšou, prý je čeká „hodinová“ výpověď.

Slovakia Steel Mills přestala zvládat své dluhy v létě. Naděje na oživení podniku, který ovládá skupina J&T, přinesly pokusy hlavního věřitele – České exportní banky – prodat pohledávku zájemcům, kteří by převzali vedení podniku. To se však ani na třetí pokus nepovedlo.

Půjčka ve výši 4,6 miliardy korun

Česká státní banka půjčila v roce 2007 ocelárnám 4,6 miliardy korun na vybudování závodu výměnou za to, že technologie dodají čeští exportéři. Ocelárny začaly vyrábět v roce 2011, v následujících dvou letech ale každý rok vykázaly ztrátu zhruba miliardu korun. Česká exportní banka odmítla s poukazem na bankovní tajemství neúspěch dražby pohledávky komentovat. Nabídky však byly zřejmě příliš nízké.

O pohledávku se ucházejí akcionáři J&T, Arca Capital, a ukrajinská KVV Group. Ukrajinci si stěžují, že neuspěli, i když nabídli o 25 milionů eur více než druhá Arca Capital.

Osud Slovakia Steel Mills a stovek zaměstnanců chudého regionu teď závisí na tom, jestli Česká exportní banka uspořádá další dražbu, nebo bude požadovat rozprodej majetku oceláren.

Ocelárna ve Strážskem najede na ostrý provoz