Ochrana lidí před nejistotou na energetických trzích musí být rychlá, uvedl Síkela

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela Zdroj: Reuters

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela
2
Fotogalerie

Ochrana spotřebitelů před nejistotou na energetických trzích musí být podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) rychlá a účinná. Na neformálním jednání v Praze v rámci českého předsednictví v Radě Evropské unie se na tom podle něj shodli unijní ministři odpovědní za ochranu spotřebitele. Eurokomisař Didier Reynders na tiskové konferenci doplnil, že v případě ochrany spotřebitele Evropská komise usiluje o to, aby byla legislativa lépe zakotvena a rychleji se schvalovala.

Důsledky rusko-ukrajinského konfliktu a energetické krize mohou podle Síkely zhoršit hospodářskou situaci a občané ji bez pomoci vlád nezvládnou. V ochraně spotřebitelů na energetických trzích je přitom nutné se zaměřit hlavně na ty, kteří potřebují podporu nejvíce, uvedl.

Reynders připomněl nedávný návrh EK omezit příjmy výrobců elektřiny vyráběné z neplynových zdrojů, kteří mají nebývalé zisky v souvislosti s rekordním růstem cen. Využít je chce na podporu spotřebitelů ohrožených drahým plynem a elektřinou. Dalším opatřením má být stanovení cenového limitu na plyn dovážený z Ruska.

EK chce podle Reynderse spustit na evropské úrovni informační kampaň o zásadách energetické politiky, jejíž součástí bude důraz na snížení spotřeby elektřiny v nejvytíženějších hodinách s detailním vysvětlením, co to znamená. EK hodlá také bojovat proti nekalým obchodním praktikám, které často směřují na nejchudší třídu, uvedl dále Reynders. Dodal, že dozorové orgány musejí sledovat, aby dodavatelé energií jasně uváděli jednotkové ceny.

Jak rostla cena elektřiny?

Video placeholde
• Videohub

Evropští ministři odpovědní za ochranu spotřebitele se dnes zabývali obecně posílením ochrany spotřebitele a zlepšením vymahatelnosti práva napříč unijními zeměmi. „Fungování jednotného trhu Evropské unie se těžko obejde bez účinné politiky ochrany spotřebitele, její pravidla a vymáhání prohlubuje důvěru v tržní prostředí a povzbuzuje celé hospodářství,“ řekl Síkela.

Jedním z témat byl podle Síkely nárůst obchodování na internetu, které v době pandemie ještě posílilo. Z hlediska ochrany spotřebitele je třeba na tento stav reagovat. Především je nutné zajistit, aby dozorové orgány měly dostatečné technické vybavení, uvedl.

Při pracovním obědě unijní ministři řešili úpravu směrnice o souborných cestovních službách se zaměřením na potíže, které se objevily v cestovním ruchu během pandemie koronaviru. Reynders pro příklad uvedl, že lidé byli nuceni k přijímání poukazu za zrušený zájezd místo vrácení hotovosti. Tento způsob fungoval v České republice a EK ho kritizovala. „Nechceme samozřejmě poškodit cashflow cestovních kanceláří, ale ochrana spotřebitelských zájmů je přednější,“ dodal.