Odbory Aircraft Industries odvolaly stávkovou pohotovost, firma zaplatila dluhy

Společnosti Aircraft Industries (ilustrační foto)

Společnosti Aircraft Industries (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Odboráři výrobce letadel Aircraft Industries (AI) odvolali s platností od dnešního dne stávkovou pohotovost. Společnost uhradila závazky vůči zaměstnancům, řekl odborový předák Josef Mikula. V pondělí budou podle něj v Praze na ministerstvu průmyslu a obchodu jednat o budoucnosti AI zástupci firmy, ruského akcionáře UGMK-Holding a ruského ministerstva průmyslu.

Podle Mikuly společnost dlužila zaměstnancům na benefitech, jako jsou stravenky a flexi pasy, několik milionů korun. Předseda představenstva podle něj navrhl na čtvrteční schůzce s odboráři jednorázové uhrazení všech závazků platbou u společnosti Sodexo. Mikula ČTK řekl, že obdržel potvrzení o úhradě. Dlužné poukázky budou nyní distribuovány zaměstnancům.

Odborová organizace AI vyhlásila stávkovou pohotovost 14. září. Kromě uhrazení benefitů požaduje i garanci ruských majitelů, že v Kunovicích bude výroba letadel L-410 zachována. Podle Mikuly bude tento požadavek předmětem jednání na ministerstvu průmyslu a obchodu. Kromě ministrů Jana Mládka a Denise Manturova by se schůzky měl zúčastnit i zástupce akcionáře UGMK Andrej Kozicyn, generální ředitelka AI Ilona Plšková i zástupci odborů.

Odbory také žádají schválení svých mzdových požadavků. Od 1. ledna příštího roku chtějí plošné zvýšení mezd zaměstnanců o 350 korun. Podle Mikuly byla po jednání s představenstvem firmy vytvořena vyjednávací skupina včetně členů představenstva a dozorčí rady, která by měla dojednat detaily.

Konstruktivní jednání

Podle Mikuly bylo jednání s představenstvem velice příjemné a konstruktivní. „Škoda, že to nepřišlo dřív,“ uvedl Mikula. Podle něj má společnost nasmlouvány zakázky a výhled do budoucna je pozitivní. Konkrétní destinace, kam by letadla měla být dodána, ale neuvedl.

Představenstvo i majitelé podle něj deklarovali, že nechtějí stěhovat továrnu z Kunovic do Ruska a ani propouštět zaměstnance. Jejich počet kvůli špatné ekonomické situaci klesl oproti konci minulého roku z 1021 na 918. Asi 80 jich je navíc zapůjčeno do jiných firem, kolem 200 lidí je doma se sníženou mzdou. Podle Mikuly se tyto počty zatím nemění, jen se shání práce i pro další lidi, kteří jsou doma.

Potíže kvůli Rusku

Problémy AI vznikly loni kvůli situaci v Rusku, kam posílá většinu strojů. Letadla z Kunovic na ruském trhu výrazně podražila kvůli propadu hodnoty rublu vůči dolaru. Loni firma do Ruska nedodala jediný stroj, celkem prodala jen čtyři letadla do Bangladéše a Alžírska. Letos dodala pět letadel, všechna do Ruska.

Na AI podala 3. května firma Aero Vodochody Aerospace insolvenční návrh. Pohledávky přihlásilo několik věřitelů, kterým AI poté uhradila celkem přes 60 milionů Kč. Věřitelé vzali pohledávky zpět, stejně tak Aero Vodochody Aerospace insolvenční návrh. K řízení ale přistoupil právník Petr Bernátek, který převzal pohledávku vůči AI asi 23.000 korun. Firma ji zaplatila, Bernátek se přesto proti usnesení o zamítnutí insolvenčního návrhu odvolal. Věc rozhodne 12. října olomoucký vrchní soud.