Odbory chtějí, aby ropné společnosti stáhly lidi z delty Nigeru

Ropa, ilustrační foto

Ropa, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Ropné společnosti působící v Nigérii by měly po sérii útoků na těžební zařízení evakuovat personál z jižní části delty Nigeru. Agentuře Reuters to řekl představitel odborové organizace, která hájí zájmy pracovníků v ropném sektoru. Podle jiného odborářského činitele už část zaměstnanců stáhly firmy Shell i Chevron.

„Na různých zařízeních v deltě Nigeru je nyní vyhlášen vysoký stupeň ohrožení. Evakuace se ale týkala jen plošin, které byly napadeny, ostatní jsou stále v provozu,“ dodal.

Delta Nigeru je bohatá na ropu. Jinak je to ale chudá oblast, kde v uplynulých měsících došlo k několika útokům na zařízení zahraničních těžebních společností. Místní povstalecké skupiny se tím snaží získat větší podíl na ziscích z těžby. Například minulý týden povstalci zaútočili na zařízení americké společnosti Chevron. Stejná skupina se přihlásila i k únorovému útoku na ropovod britské společnosti Shell.

Nigérie je na těžbě ropy závislá, série útoků na těžební infrastrukturu ale stlačila produkci suroviny na dvaadvacetileté minimum. Nigerijský prezident Muhammadu Buhari slíbil, že jeho vláda podnikne zátah na „vandaly a sabotéry“ v deltě Nigeru. Analytici varují, že násilnosti by mohly ze země vyhnat investory.

Nigerijské úřady a armádu kromě situace v deltě Nigeru zaměstnává i boj s islamistickou organizací Boko Haram.