OKD nemá na všechny výplaty, část zaměstnanců dostala jen zálohu

Horníci v dolech OKD ještě stále sjíždějí do hlubin

Horníci v dolech OKD ještě stále sjíždějí do hlubin Zdroj: ctk

Zaměstnanci těžební firmy OKD, jež je od června v úpadku, i tento měsíc dostali mzdy v řádném výplatním termínu, který připadá na dnešek. Někteří z nich ale nedostali celou výplatu: devět procent zaměstnanců s nejvyššími příjmy dostalo jen zálohu 20 tisíc korun, druhou část mzdy obdrží nejpozději 19. srpna.

Firma se potýká s nedostatkem hotovosti a na výplatu celých mezd, na něž potřebuje měsíčně zhruba 400 milionů korun, neměla dost peněz. Na způsobu řešení této situace se vedení dohodlo s odboráři.

„Výplaty přišly na účet už ve středu, jak ty dvacetitisícové zálohy, tak i plné výplaty,“ řekl mluvčí OKD Ivo Čelechovský, podle nějž výplatu dostala ve středu zřejmě většina lidí. Někteří ji ale mohou dostat později, podle toho, u jakého peněžního ústavu mají svůj účet.

Rozdělení mzdy na dvě části se týká asi 800 lidí. Firma má zhruba 9500 vlastních zaměstnanců. Vedení si vyplatí mzdy až poté, co budou mít všichni zaměstnanci na účtech celé výplaty.

Mimo jiné právě na mzdy je určena půjčka 700 milionů korun, kterou pro OKD schválila vláda. Firma ji ale může dostat jen v případě, že její věřitelé jako způsob řešení jejího úpadku zvolí reorganizaci. O budoucnosti OKD budou věřitelé na schůzi u ostravského soudu rozhodovat dnes.