OKD stáhla žádost o povolení těžit uhlí pod karvinským Starým Městem

Báňský úřad pro Moravskoslezský a Olomoucký kraj zastavil řízení o povolení těžby černého uhlí pod Starým Městem v Karviné. Stalo se to poté, co těžařská společnost OKD stáhla žádost o povolení.

Báňský úřad pro Moravskoslezský a Olomoucký kraj zastavil řízení o povolení těžby černého uhlí pod Starým Městem v Karviné. Stalo se to poté, co těžařská společnost OKD stáhla žádost o povolení. Zdroj: Euro Petr Berger

Majitelem OKD je od roku 2018 prostřednictvím společnosti Prisko stát.
2
Fotogalerie

Báňský úřad pro Moravskoslezský a Olomoucký kraj zastavil řízení o povolení těžby černého uhlí pod Starým Městem v Karviné. Těžařská společnost OKD totiž stáhla svou žádost o povolení, vyplývá ze zveřejněného úředního rozhodnutí.

„Dne 27. ledna 2020 bylo Obvodnímu báňskému úřadu doručeno podání, jímž žadatel vzal uvedenou žádost o povolení předmětné hornické činnosti zpět,“ uvedl úřad v publikovaném dokumentu

OKD navzdory aktuálnímu vývoji tvrdí, že se uhlí pod Starým Městem definitivně nevzdává. „Důvodem tohoto faktu je skutečnost, že během správního procesu došlo k takovému časovému posunu, který si vynutil přehodnocení záměru dobývání v dané lokalitě. Tento akt ale není finálním ukončením hornicke činnosti v této části dobývacího prostoru,“ sdělil ke stažení žádosti o povolení těžby mluvčí OKD Ivo Čelechovský. 

Žádost podala OKD loni. Společnost plánovala v oblasti vydobýt až 700 tisíc tun uhlí. Část obyvatel Karviné ale byla proti. 

Majitelem OKD je od roku 2018 prostřednictvím společnosti Prisko stát. Firma je jediným producentem černého uhlí v České republice. Včetně dodavatelů zaměstnávají doly kolem 8500 lidí.