Olma do pěti let investuje 200 milionů do nových linek

Farmáři dostávají více.
Největší výrobci mléka
se shodují, že růst ceny
másla odpovídá zvyšování
výkupním cen za mléko od
farmářů. Zpracovatelé dnes
vykupují mléko zhruba za
osm korun za litr. Koncem
předloňského roku jej
přitom běžně vykupovali
za šest korun. Na snímku je
zachycen provoz Choceňské
mlékárny

Farmáři dostávají více. Největší výrobci mléka se shodují, že růst ceny másla odpovídá zvyšování výkupním cen za mléko od farmářů. Zpracovatelé dnes vykupují mléko zhruba za osm korun za litr. Koncem předloňského roku jej přitom běžně vykupovali za šest korun. Na snímku je zachycen provoz Choceňské mlékárny Zdroj: E15 Eduard Erben

Druhá největší mlékárna v zemi, olomoucká Olma ze skupiny Agrofert Holding miliardáře Andreje Babiše, brzy uvede do provozu novou výrobní linku za sto milionů korun. A další investice má v plánu.

Do pěti let totiž hodlá investovat do rozšíření výrobních kapacit zhruba 200 milionů korun. V rozhovoru pro deník E15 to uvedla generální ředitelka Olmy a také členka představenstva mateřského Agrofert Holdingu Simona Sokolová.

Rozhodnutí vyplývá z nedávné strategické porady na téma, kam by měla Olma v budoucnu směřovat. „Chci, aby Olma dělala i to, co nyní neumí, a rozšířila své portfolio,“ uvedla Sokolová. Strategie Olmy bude vycházet i ze synergií s mlékárnou Hlinsko, kterou Babiš přikoupil do holdingu v loňském roce. Další investice v potravinářství, které je jedním z hlavních tahounů celého holdingu, nyní Babiš prý nechystá. Pokud by Olma rozšířila své kapacity dostatečně, akvizice další mlékárny by nebylo třeba.

Agrofert do Olmy vstoupil na začátku roku 2009. Firmu přebíral v situaci, kdy se chybami předchozího managementu a předchozího menšinového majitele v roce 2008 propadla do ztráty 214 milionů korun. Následující rok se po zahájení restrukturalizace dostala do zisku 15,7 milionu a od té doby zisk roste. Předloni dosáhl 56 milionů, což bylo nejvíce v novodobé historii mlékárny. Loňský zisk zatím Olma nezveřejnila.

Tržby firmy dosáhly předloni 2,89 miliardy korun. „Nárůst v loňském roce činí nějakých sedm osm procent. Je to zatím odhad,“ podotkla Sokolová. To by znamenalo, že tržby Olmy loni překročily hranici tří miliard korun.