OMV bude optimalizovat, prodej českých čerpacích stanic nepotvrdila

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: OMV

Rakouská ropná a plynárenská společnost OMV nepotvrdila informace médií o tom, že chystá prodej čerpacích stanic, které provozuje v Česku. Dnes firma pouze uvedla, že s ohledem na náročné tržní prostředí připravuje analýzu své sekce Rafinace a Odbyt za účelem její optimalizace. Žádné rozhodnutí o tom, jaká část této sekce bude prodána, nepadlo.

„Vzhledem k tomu, že nebyla učiněna žádná konečná rozhodnutí o tom, která aktiva sekce Rafinace a Odbyt budou prodána, nevyjadřujeme se k žádným spekulacím,“ sdělila firma. Sekce Rafinace a Odbyt ale podle firmy zůstane nadále důležitou součástí podnikání této mezinárodní ropné a plynárenské společnosti.

O údajném odchodu OMV z tuzemského trhu čerpacích stanic informovala v pátek Česká televize s odvoláním na novou strategii firmy. OMV se chce údajně soustředit na těžbu zemního plynu, na kterou si plánuje vydělat odprodejem řady rafinerií i čerpacích stanic. Do roku 2014 tak chce utržit miliardu eur.

OMV vlastní ve 13 evropských zemích 4700 benzinek. Podle nové strategie je prý jisté, že zůstane v Rakousku, Německu, Rumunsku a Turecku. Naopak nejméně jistou pozici má podle nových plánů Česko, Slovensko, Itálie, Bulharsko, Maďarsko a Bosna a Hercegovina

Prvním signálem, že se o Česko společnost už nezajímá, byl podle ČT fakt, že odtud stáhla své vedení. „České čerpací stanice OMV jsou obsluhovány ze vzdáleného centra, a už tehdy se říkalo kuloárově, že čerpací stanice budou brzy k prodeji,“ řekl ČT nezávislý odborník z Petrol magazín Tomáš Mikšovský. V současné době drží společnost v ČR 220 benzinek. „Zálusk si na pumpy dělá například ruský Lukoil, který teď v Česku provozuje jen 40 pump. Benzině a Shellu by pak takový nákup musel schválit antimonopolní úřad,“ uvedla ČT.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.