OPEC těžbu snižovat nechce. Už to ale dělá

Chesapeake Energy

Chesapeake Energy Zdroj: profimedia.cz

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) na svém zasedání ve Vídni rozhodla ponechat denní strop těžby nezměněný na třiceti milionech barelů denně. Delegáti však neřekli nic ke skutečnosti, že kartel nyní produkuje podstatně více nad uvedený limit. V listopadu země skupiny OPEC těžily průměrně 30,78 milionu barelů denně.

Zatímco na limitech těžby se země vyvážející ropu shodují, spory vedou o nového šéfa organizace, který má nahradit odcházejícího Abdalláha Badrího. Očekává se, že ten ve funkci generálního tajemníka setrvá další půlrok.

Podle delegáta Spojených arabských emirátů je rychlý rozmach těžby ropy z břidlicových plynů ve Spojených státech pro OPEC větší problém, než si skupina původně připouštěla. Zástupce Spojených arabských emirátů vyzval další země, aby na tuto skutečnost reagovaly. Do snížení limitu těžby se ale žádné nechtělo. Pouze Írán by byl pro snížení stropu na 28 milionů barelů denně, nakonec se ale přiklonil ke třiceti milionům.

Vývoj ceny ropy BrentVývoj ceny ropy Brent | E15

Mezitím nenápadně snižuje těžbu Saúdská Arábie, která ještě v červnu vytěžila průměrně 10,1 milionu barelů denně, což byl třicetiletý rekord, a na produkci celé skupiny OPEC se podílela celou třetinou. V listopadu však saúdskoarabské království vytěžilo denně průměrně 9,5 milionu barelů.

Saúdská Arábie se totiž připravuje na nižší poptávku po černém zlatě v příštím roce. V tom jí dává za pravdu i Mezinárodní agentura pro energii (IEA), která uvedla, že poptávka po ropě se bude v příštím roce zvyšovat pomaleji, než se předpokládalo.

Nakonec tak bude organizace OPEC muset přistoupit na snížení těžby. Barel severomořské ropy Brent za poslední půlrok zdražil o dvanáct procent na 109 dolarů za barel. V okolí 110 dolarů za barel se drží již od srpna, cena však zdaleka nedosahuje letošního březnového rekordu 128,4 dolaru za barel.