OPEC těží stále více ropy, přestože se státy dohodly činit opak

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

ilustrační foto
ilustrační foto
těžba ropy,
Těžba ropy
Těžba ropy, ilustrační foto
8
Fotogalerie

Těžba ropy v rámci Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) se v červenci dál zvýšila a přesahuje dohodnutý strop i očekávanou výši světové poptávky. Produkce kartelu se zvyšuje už tři měsíce, v červenci to bylo v průměru o 173 tisíc barelů na 32,9 milionu barelů denně.

Členové OPEC se přitom loni v listopadu dohodli, že jejich těžba nepřekročí 32,5 milionu barelů denně. O růst těžby se zasloužily hlavně Libye a Nigérie, na něž se dohoda o snížení produkce nevztahuje, a Saúdská Arábie, která je největším exportérem.

OPEC podle propočtů agentury Reuters nyní plní své sliby ohledně snížení těžby z 86 procent, zatímco v červnu to bylo 96 procent.

Ekonom Vladimir Štěpán a zakladatel analytické společnosti ENAS se ovšem domnívá, že na ceny ropy to bude mít jen malý vliv. Důsledky na trh ropnými produkty to bude mít minimální, podíl OPEC na těžby ropy ve světě se totiž stále snižuje," popisuje.

Štěpán také zdůrazňuje, že zatímco v minulosti stačilo, aby OPEC snížil objem denní produkce o půl milionu barelu a ceny na mezinárodních trzích okamžitě rostly. Nyní může OPEC zvýšit nebo snížit těžbu třeba i o milion barelů i více, a na ceny to nemá prakticky vliv," myslí si.

Co se týče růstu těžby, OPEC poukazuje na to, že hospodářská expanze ve světě dává k jejímu zvyšování prostor. Globální poptávku po své ropě kartel na příští rok odhaduje na 32,4 milionu barelů denně, zatímco minulý měsíc předpovídal o 220 tisíc barelů méně. Ke zvýšení poptávky podle OPEC přispěje jednak nárůst světové spotřeby, jednak očekávané zpomalení růstu nabídky jejích rivalů, což platí zejména pro USA.

Letos v květnu ropné velmoci v kartelu i mimo něj prodloužily dohodu o omezování těžby ropy o zhruba 1,8 milionu barelů denně až do března příštího roku.

Autor: ČTK, špa