Saúdská Arábie prý sníží vývoz ropy o více než půl milionu barelů za den

Těžba ropy (ilustrační foto).

Těžba ropy (ilustrační foto). Zdroj: ctk

Těžba ropy
Těžba ropy
Těžba ropy
Těžba ropy (ilustrační foto)
5
Fotogalerie

Největší vývozce ropy na světě, Saúdská Arábie, sníží v září dodávky svým zákazníkům na celém světě minimálně o 520 tisíc barelů denně, aby splnila dohodu producentských zemí.  Agentura Reuters export země v posledních měsících odhaduje na zhruba sedm milionů barelů za den. Saúdská Arábie se v rámci dohody zavázala k redukci těžby o 486 tisíc barelů denně.

Země se rozhodla jednat v situaci, kdy se na světovém trhu rozmáhají pochybnosti o účinnosti dohody členských a nečlenských zemí Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) o redukci těžby. Státy slíbily omezovat těžbu ropy do konce března příštího roku zhruba o 1,8 milionu barelů denně, avšak v červenci produkce kartelu proti červnu vzrostla o 90 tisíc barelů na 33 milionů barelů denně. Na rekord se v minulém měsíci vyšplhal export kartelu a producenti nyní logicky uvažují, zda by se místo na těžbu neměli zaměřit na vývoz.

Dohoda producentů sice v lednu přinesla zvýšení cen nad 58 dolarů za barel, od té doby však spadly zpět na 45 až 52 dolarů. Čerpání světových zásob totiž není tak rychlé, jak se očekávalo, a na ceny tlačí i rostoucí těžba ropy z břidlic v USA i nárůst produkce v Libyii a Nigérii. V reakci na dnešní krok Saúdské Arábie ropa Brent zdražila dopoledne zhruba o 0,5 procenta na 52,63 dolaru za barel a lehká ropa WTI o 0,6 procenta na 49,68 dolarů.

Státní ropný gigant Saudi Aramco už omezuje dodávky do USA a Evropy, většinu svých závazků v Asii však zatím pokrývá v plné výši ve snaze udržet si podíl na nejrychleji se rozvíjejícím světovém trhu. Státní ropný gigant Saudi Aramco hodlá v září snížit dodávky svým asijským zákazníkům až o deset procent. Plánovaná redukce exportu se podle agentury týká lehkých druhů ropy, jako je Arab Light a Arab Extra Light.

Jak v rozhovoru pro server CNBC uvedl analytik společnosti PVM Stephen Brennock, rozhodnutí Saúdské Arábie znamená, že z dodávek do Asie budou profitovat jiní a s velkou pravděpodobností mezi nimi bude Rusko. "Krátkodobě sice náladu na globálním trhu posílí, dlouhodobou podporu cen však nezaručuje, neboť ostatní producenti včetně Ruska, USA a Íránu si pospíší, aby pokles saúdskoarabského vývozu nahradili," řekl Brennock.