Opel kvůli slabé poptávce zkrátí pracovní dobu

Automobilka Opel v Rüsselsheimu

Automobilka Opel v Rüsselsheimu Zdroj: Profimedia.cz

Německá automobilka Opel kvůli nezájmu zákazníků zavede ve své hlavní továrně v Rüsselsheimu a v závodě na výrobu součástek v Kaiserslauternu zkrácenou pracovní dobu. Opatření se podle agentury DPA dotkne více než 9000 zaměstnanců. Firma se na opatření dohodla se zástupci pracovníků.

„Opel se souhlasem závodní rady a odborového svazu IG Metall od září zavádí v závodech v Rüsselsheimu a Kaiserslauternu zkrácenou pracovní dobu,“ uvedla společnost. Dodala, že do konce letošního roku se pracovní doba podle dohody zkrátí celkem o 20 pracovních dnů.

Automobilka může díky tomuto kroku požádat o státní podporu v rámci programu „Kurzarbeit“. Vláda se tímto programem snaží přimět firmy, aby nahrazovaly propouštění zaměstnanců pouhým zkracováním jejich pracovní doby.

Automobilka Opel v BochumiAutomobilka Opel v Bochumi | Profimedia.cz

Továrna Opel v německé Bochumi propustila 3000 zaměstnanců

Opel je evropskou divizí největší americké automobilky General Motors. Evropské aktivity GM v loňském roce prodělaly 747 milionů dolarů (téměř 15 miliard korun), protože slabé ekonomické podmínky zasáhly prodej automobilů.

Opel se v uplynulých letech dostal do existenčních problémů a skupina GM chystala jeho prodej. Z toho nakonec sešlo a GM se rozhodla Opel vlastními silami restrukturalizovat. Opel již v rámci restrukturalizace uzavřel továrnu v belgických Antverpách a zrušil 8000 pracovních míst.