Opel přijímá tisíce zaměstnanců, po letech čeká návrat do černých čísel

Centrála Opelu v německém Rüsselsheimu

Centrála Opelu v německém Rüsselsheimu Zdroj: Opel

Automobilka Opel roste. Po letech masivního propouštění během finanční krize hledá nové zaměstnance. Do roku 2020 přijme více než tři tisíce lidí, napsal mohučský deník Allgemeine Zeitung. Rozvoj německého výrobce pohání především poptávka po novém modelu Astra.

Nabírání nových zaměstnanců se týká hlavní továrny v německém Rüsselsheimu. Přijetím tří tisícovek lidí ve srovnání s rokem 2013, kdy krize v Opelu vrcholila, se více než vyváží dřívější propouštění, kdy z Opelu muselo odejít 2700 lidí, řekl deníku šéf závodní rady Wolfgang Schäfer-Klug.

„Těší nás, že tarifní smlouva, kterou jsme v roce 2013 dojednali s vedením, vedla k vyrovnání tohoto propouštění,“ uvedl Schäfer-Klug. 1400 nových zaměstnanců už automobilka přijala, dalších 150 nabere do konce tohoto roku.

Do konce desetiletí by se navíc výrobní linka automobilů a převodovek měla ze současných dvou směn vrátit ke třísměnnému provozu. Díky tomu vznikne dalších 1500 pracovních míst.

Úspěšná Astra

Poté, co Opel v minulých letech prošel rozsáhlou restrukturalizací, automobilka výrazně snížila ztráty. Loni vykázala provozní ztrátu 813 milionů dolarů, o polovinu méně než o rok dříve. Letos by se Opel měl po dlouhé době vrátit do černých čísel.

O optimistickou předpověď se zasloužil především úspěch nového Opelu Astra. Vůz, který vyhrál anketu Evropské auto roku 2016, se dočkal silné poptávky zákazníků. V prvním čtvrtletí letošního roku Opel prodal téměř 59 tisíc automobilů, meziročně o 14,5 procenta více.