Opel v Rusku končí, GM zavře továrnu v Petrohradu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/AP

Největší americká automobilka General Motors se rozhodla stáhnout svou německou značku Opel z ruského trhu a ukončit výrobu ve své petrohradské továrně. Firma tak reaguje na prudký pokles poptávky po automobilech v Rusku. GM se v Rusku zaměří na luxusní automobily, a to na značku Cadillac a některé modely Chevrolet vyráběné ve Spojených státech. Celkově ale hodlá přítomnost značky Chevrolet na ruském trhu minimalizovat.

„Museli jsme v Rusku přikročit k rázným opatřením, abychom ochránili své podnikatelské aktivity,“ uvedl šéf divize Opel Karl-Thomas Neumann. Potvrdil také, že GM hodlá v příštím roce obnovit ziskovost svých evropských aktivit.

General Motors plánuje ukončit výrobu v petrohradské továrně do poloviny roku, do prosince pak chce Opel stáhnout z ruského trhu. Největší evropská automobilka Volkswagen se už dříve rozhodla, že v Rusku .

Ruský automobilový trh se stal obětí slábnoucí ruské ekonomiky, na kterou doléhají nízké ceny ropy a západní sankce uvalené na Rusko kvůli jeho postupu v ukrajinské krizi.

Čtete také: