Orbán znárodňuje: Koupili jsme MOL, koupíme zpět i E.ON

Viktor Orbán

Viktor Orbán Zdroj: profimedia.cz

Maďarský premiér Viktor Orbán pokračuje v tažení za zisk klíčových odvětví pod státní kontrolu. Tentokrát si dělá zálusk na maďarskou plynárenskou divizi firmy E.ON. Média však realizaci jeho plánů z finančních důvodů zpochybňují. Předseda vlády kromě toho zvažuje, že omezí zisky energetických společností.

„Koupili jsme zpět akcie MOL od Rusů, částečně jsme nakoupili zpátky vodárny od Francouzů, do několika sekund koupíme zpět i E.ON od Němců,“ prohlásil Orbán, ale detaily opominul. Německý gigant dokončil koupi maďarského plynárenského byznysu od společnosti MOL v roce 2006. Zprávy o tom, že by ho maďarská státní energetická skupina MVM mohla od firmy E. ON získat zpět, se objevily už zhruba před rokem.

Podle místního tisku bylo jednání dokonce v pokročilé fázi. MVM prý nabízela 800 milionů eur, z koupě ale sešlo, protože Němci žádali 1,2 miliardy. „Vzhledem k těmto číslům a rozpočtům pro léta 2012 a 2013 není jasné, jak by byl stát schopný za plynovou divizi zaplatit,“ podotýká nyní server Portfolio.hu.

Orbán vzbudil v uplynulých dnech v odvětví rozruch i dalším záměrem, který se výrazně dotkne zahraničních firem. Po krizové dani hodlá energetickým společnostem zakázat zisk z určitých činností.

„Přenos, distribuce a obchodování s energií v sektoru domácností se lehce může stát neziskovou aktivitou,“ nastínil a dodal, že v této záležitosti čeká další velkou diskuzi s Bruselem. Vláda podle něj musí najít řešení, jež neporušuje pravidla jednotného trhu.