P-D Refractories dodá japonské ocelárně tvarovky za půl miliardy

Ředitel P-D Refractories Tomáš Kožoušek

Ředitel P-D Refractories Tomáš Kožoušek Zdroj: ctk

Firma P-D Refractories, která na Blanensku vyrábí žáruvzdorné materiály pro pece či koksovny, získala největší kontrakt v historii. Přijala také nové zaměstnance. Výrobce dodá dvě koksárenské baterie japonské ocelárně Nippon Steel, která je jedním z největších podniků v oboru na světě. Do Japonska bude v příštích dvou letech směřovat z Velkých Opatovic přes 30 tisíc tun žáruvzdorných tvarovek. Cena kontraktu je téměř 20 milionů eur (přes půl miliardy korun), obrat firmy letos přesáhne miliardu.

Pro Nippon Steel výrobky od firmy z Blanenska nakoupí její dceřiná společnost Summit CRM, která pro P-D Refractories zajišťuje nákupy pro větší investice.

Rekonstrukce koksáren jsou výjimečné akce. Shodou okolností P-D Refractories nedávno získala také stomilionový kontrakt na dodávku koksárenské baterie do Třineckých železáren. „Moc se toho ve světě neopravuje, pro nás je to svým způsobem najednou trochu příliš,“ uvedl ředitel společnosti Tomáš Kožoušek.

Společnost přijala nové zaměstnance

Firma musela zvýšit počet zaměstnanců. Zatímco v lednu jich měla 636, nyní 730. „Více lidí jsme měli naposledy v roce 2008. Letos jsme už nábory zaměstnanců ukončili,“ uvedl Kožoušek. Podle něj s japonským partnerem firma z Blanenska spolupracuje zhruba deset let, kdy pro Nippon Steel vyráběla speciální tvarovky pro koksárenství. „Tehdy hledali pro tento typ výrobku firmu po celém světě. To nám určitě otevřelo dveře a pomohlo nyní v tendru,“ dodal.

Japonská zakázka tvoří polovinu obratu
P-D Refractories se daří i v další oborech, v dodávkách pro hliníkárenství, narůstá také odbyt keramických rour do Polska a prostřednictvím tamních obchodníků dál na východ. Klíčová je ale zakázka pro Nippon Steel, která tvoří polovinu ročního obratu P-D Refractories. Ředitel Tomáš Kožoušek odhaduje, že firma obrat letos navýší na 1,1 miliardy korun. První dodávku do Japonska bude expedovat příští rok od dubna do července, druhou od října do února 2016.
P-D Refractories vyrábí šamotové, vysoce hlinité, dinasové a izolační kameny, žáruvzdorné jíly a ostřiva, akumulační magnetit, komínové vložky, žáruvzdorné malty, tmely a betony. Výrobky jsou určeny pro tepelná zařízení, koksové, vysoké a sklářské pece. P-D Refractories patří do nadnárodní skupiny P-D Group. Téměř 80 procent své produkce vyváží do zhruba 45 zemí. Většinu obchodů realizuje v eurech.