Pád Mičánkova Less & Forest nahrává plánu státních lesů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Kubelka Tomas

Státní Lesy ČR by mohly rozšířit plochy porostů, na nichž samy hospodaří. Nyní tak působí, prostřednictvím pěti lesních závodů, na desetině území. Pro zbylých 90 procent vyhlašují veřejné zakázky.

Zvýšení obhospodařované plochy je podle důvěryhodného zdroje deníku E15 jednou z variant v nové strategii, kterou přijal státní podnik před několika měsíci. Lesy ČR ani jejich zřizovatel, ministerstvo zemědělství, se na dotaz v této věci nevyjádřilo.

Nynější krach největší soukromé lesnické společnosti Less & Forest, kterou její majitel Jan Mičánek v pondělí poslal do insolvence, záměru Lesů nahrává. Pokud věřitelé, mezi nimiž jsou i Lesy ČR, zamítnou reorganizaci firmy a zvolí konkurz, bude to znamenat prodej části či veškerého majetku. To je v případě Less & Forest především technika pro lesnické a těžební práce. Tu by mohly Lesy ČR v insolvenčním řízení výhodně nakoupit pro rozšíření lesnických a těžebních prací ve vlastní režii.

Peněz na účtech má státní podnik dost. Od loňska nastavil tendry tak, že jediným rozhodujícím kritériem je cena. To je hlavním důvodem loňského rekordního zisku 4,2 miliardy korun.

Lesy nicméně tvrdí, že o nákupu majetku firem skupiny Less neuvažují. „Informace o připraveném záměru LČR nakoupit majetek Less & Forest se nezakládají na pravdě,“ řekl mluvčí Zbyněk Boublík.

Dalším potenciálním zájemcem o Mičánkovu firmu je jiný důležitý aktér insolvenčního řízení s firmami ze skupiny Less, a to Agrofert Holding Andreje Babiše. Mičánek mu dluží 311 milionů korun. Babiš má navíc v zástavě 51 procent akcií společnosti Less právě pro případ, že by firma úvěr Babišovi nesplatila. Agrofert byl také jmenován do prozatímních věřitelských výborů Less a Less & Forest.

V minulosti se přitom Babiš, který již loni vstoupil do lesnické skupiny Wotan, o koupi skupiny Less zajímal. Zda ji koupí v insolvenci, Babiš zatím neví. „Dříve mělo smysl se zajímat, ale tu firmu teď zničili,“ řekl deníku E15 Babiš.

Společnost Less & Forest je jedním z největších partnerů státních lesů, v loňském tendru podepsala firma s LČR smlouvy na 29 územních jednotkách. Po zahájení insolvenčního řízení ale Lesy ČR v pondělí těžební práce zajišťované Less & Forest na dotyčných územních jednotkách zastavily.

K přerušení dodávek dříví na trh by podle Boublíka rozhodně nemělo dojít, neboť snížení těžby odhadem o 2,5 procenta hodlají Lesy ČR nahradit alternativními dodávkami dříví na trh. A to například prostřednictvím aukcí dříví takzvaně na pni nebo zvýšením dodávek z vnitřních organizačních jednotek podniku – tedy právě z lesních závodů.

Jan Mičánek: Místo aby nás chválili, stále slyším jen řeči o monopolu

Jan Mičánek: Jak jsem z lesa vytěžil miliardy

Informace o tom, že LČR uvažují o zvýšení podílu těžebních a pěstebních prací zajišťovaných vlastními silami mluvčí lesů nepotvrdil, ale ani nepopřel, stejně jako zřizovatel Lesů ministerstvo zemědělství.

„Způsoby řešení těchto insolvenčních řízení není možno předjímat, o to méně zveřejňovat skutečnosti jejich variant možného řešení upřednostňovaných LČR. Tyto informace lze zároveň považovat za obchodní tajemství,“ řekla deníku E15 ředitelka odboru komunikace Kateřina Böhmová.