Panasonic následuje příklad Nokie, zvažuje prodej svého tokijského sídla

Centrum Panasonic v Tokiu

Centrum Panasonic v Tokiu Zdroj: wikimedia.org

Japonský výrobce spotřební elektroniky Panasonic uvažuje o prodeji své hlavní budovy v Tokiu. Firma by tak získala peníze v době, kdy se potýká s vysokými ztrátami. Informoval o tom o víkendu japonský list Asahi.

V případě prodeje si chce společnost kanceláře v budově pronajmout. Budova byla postavena v roce 2003 a v současnosti v ní pracuje kolem 2000 lidí.

Panasonic se podobně jako další japonští výrobci elektroniky potýká s rostoucí konkurencí z Číny a Jižní Koreje. Loni byla firma zasažena zemětřesením v Japonsku, které vedlo k nedostatku součástek a snížilo spotřebitelské výdaje. Letos čelí protijaponským náladám v Číně.

Panasonic již v rámci snižování nákladů zrušil zhruba 36 tisíc pracovních míst. Firma očekává celoroční ztrátu 765 miliard jenů (zhruba 180 miliard korun).

Začátkem tohoto měsíce se na prodeji své centrály ve finském městě Espoo dohodl i finský výrobce mobilních telefonů Nokia, který také zápasí s vysokými ztrátami. Nokia získá prodejem 170 milionů eur (přes čtyři miliardy korun) a budovou si dlouhodobě pronajme.