Pardubická ERA dodá stovky majáků pro norská letiště

Letiště v norském Oslu

Letiště v norském Oslu Zdroj: Oslo Lufthavn AS/Espen Solli, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Společnost ERA z Pardubic dodá téměř 400 majáků pro řízení leteckého provozu na dvě norská letiště. Výrobce radarové techniky pro civilní a armádní sektor navazuje na spolupráci z roku 2007 s letištěm v Oslu. Hodnotu svých kontraktů firma nezveřejňuje.

Majáčky jsou umístěné na všech vozidlech, které se pohybují po areálu letiště. Osazují se na vozíky se zavazadly, záchranná a požární vozidla nebo pluhy pro úklid sněhu. Vysílají informace o své přesné poloze řídicí věži. Napomáhají tím snížit na minimum riziko střetu s letadlem.

„Vysílač je vlastním vynálezem společnosti, využívaným na čtyřech desítkách světových letišť včetně těch nejvytíženějších, například v Amsterdamu, Kodani, Frankfurtu, Istanbulu či v Singapuru. Za deset let jich ERA vyvezla přes pět tisíc kusů do 30 zemí,“ řekl zástupkyně firmy Lenka Stejskalová Reichová.

Kromě letiště v Oslu chystá společnost ERA zakázku na letiště Stavanger Sola, které leží na jihu země. Vedle obvyklého leteckého provozu slouží i jako základna pro helikoptéry zásobující těžní věže na ropných polích v Severním moři na norském pobřeží. Stavangerské letiště bylo postaveno v roce 1937 a jako druhé v Evropě začalo používat moderní betonovou přistávací dráhu.

Společnost ERA patří od roku 2011 skupině Omnipol. Letos firma oznámila, že do dvou let dokončí stavbu nového vývojového a výzkumného centra. Loni firma vydělala téměř sto milionů korun při obratu přes půl miliardy, což byly nejlepší výsledky za 20 let existence společnosti.