Patnáct miliard. Třinecké železárny získaly obří kontrakt v Ázerbájdžánu

Vysoké pece v Třineckých železárnách

Vysoké pece v Třineckých železárnách Zdroj: Trinecke zelezarny

Prezident Miloš Zeman pomohl Třineckým železárnám k získání lukrativního kontraktu na výstavbu trati v Ázerbájdžánu za 15 miliard korun. Na setkání se zaměstnanci během prezidentské návštěvy to prohlásil generální ředitel železáren Jan Czudek

O obřím kontraktu české firmy se minulý týden zmínil již prezident Miloš Zeman v průběhu své návštěvy v Ázerbajdžánu, jméno firmy tehdy neuvedl.

Smlouva prý měla osobní podporu tamního prezidenta Ilhama Alijeva. „To je ta výhoda prezidentských systémů, že se dohodnete s prezidentem, on vydá pokyn a pokyny se tam plní,“ komentoval to Zeman.

Mluvčí železáren Petra Jurásková uvedla, že firmy ve skupině Moravia Steel - Třinecké železárny se už podílejí na stavbě projektu generální opravy železniční tratě přes Ázerbájdžán. „Česká firma již zrealizovala první etapu v délce 300 kilometrů, nyní pracuje na druhé etapě v délce asi 600 kilometrů. Prezident Miloš Zeman podpořil pokračování další etapy až k íránské hranici, která vede členitým horským terénem, kde se náklady odhadují ve výši 15 miliard korun,“ řekla mluvčí. Dodala, že dosavadní zakázka spočívá v kompletní dodávce železničního svršku, stavebně montážních prací a podobně.

Česká firma již zrealizovala první etapu v délce 300 kilometrů, nyní pracuje na druhé etapě v délce asi 600 kilometrů

Výrobní ředitel TŽ Česlav Marek řekl, že vedení firmy prezidenta seznámilo s historií i budoucností železáren, uskutečněnými i chystanými investicemi. Během pěti let chce firma investovat 11 miliard korun. „Investice směřují i do jiných regionů, třeba do oblasti výroby řetězů v Jeseníkách nebo Staré Město, kde taktéž chceme něco investovat, nebo máme i dceřiné společnosti Bohumín, Ostravu, takže ty investice budou směřovat všude, nejenom do Třineckých železáren,“ řekl Marek.

Czudek uvedl, že ekologické investice budou mít hodnotu dvě miliardy korun. Od roku 1996 už investice v podniku dosáhly téměř 23 miliard korun, přičemž do ekologických projektů šlo 6,9 miliardy. Podnik uvádí, že plní všechny ekologické limity, přesto patří v regionu k největším znečišťovatelům životního prostředí.

Železárny dokončují investice do provozů

Nyní železárny dokončují investice do odprášení svých provozů za 2,6 miliardy korun. Projekty firma zahájila v loňském roce, získala na ně zatím dotace ve výši 1,7 miliardy korun a 500 milionů korun ještě dočerpá do konce letošního roku. „V provozu už je odprášení odsávání odléváren obou vysokých pecí, sekundární odprášení haly kyslíkové konvertorové ocelárny a právě je těsně před dokončením a kolaudací odprášení spalin a uzlů na aglomeraci číslo 2,“ řekla Jurásková.

Třinecké železárny dosáhly loni čistého zisku 3,048 miliardy korun, což byl oproti roku 2013 téměř trojnásobek. Tržby firmě stouply téměř o 2,5 miliardy na více než 38 miliard korun. Firma zaměstnává více než 6900 lidí. Loni vyrobila 2540 kilotun oceli. Přibližně dvě třetiny své produkce společnost vyváží, jejími nejprodávanějšími výrobky jsou drát a tyčová ocel. Jediným akcionářem Třineckých železáren je mateřská společnost Moravia Steel miliardáře Tomáše Chrenka.