Pegas Nonwovens loni klesl zisk, firma přesto pokračuje v expanzi

Pegas Nonwovens

Pegas Nonwovens Zdroj: Pegas Nonwovens

Zisk znojemského výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens se loni snížil téměř o osm procent na 25 milionů eur (676 milionů korun). Firma si udržela prakticky stejné tržby 229,2 milionu eur (6,2 miliardy korun). Stabilní výnosy odpovídají nezměněným výrobním kapacitám a i pro letošek předpokládá vedení firmy, že výsledky hospodaření budou podobné.

„Smlouvy dohodnuté se zákazníky ukazují na opětovně plné využití výrobní kapacity, která pro letošní rok zůstává stejná. Hospodaření proto očekáváme na úrovni předchozích dvou let. Těžko předvídatelný je v tuto chvíli vývoj cen polymerů, který loni významně rozkolísal naše čtvrtletní výsledky,“ uvedl generální ředitel František Řezáč.

Firmě se loni podařilo dokončit refinancování bankovního dluhu prostřednictvím vlastní emise dluhopisů. „Tím jsme zajistili dlouhodobé financování našeho dalšího rozvoje. Prvním pomyslným krokem vpřed bylo uzavření smlouvy na další výrobní linku v našem egyptském závodě,“ sdělil Řezáč. Její uvedení do komerčního provozu se plánuje na začátku druhého čtvrtletí příštího roku.

Vzhledem k úspěšnému hospodaření plánuje společnost pokračovat v progresivní dividendové politice. Letos představenstvo bude navrhovat 1,25 eura za akcii (34 korun), loni to bylo o deset centů méně.

Akcie Pegas Nonwovens v posledním roceGraphical visualization of market data.

Loni klesl i ukazatel EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů), a to o 6,1 procenta na 44,3 milionu eur (1,2 miliardy korun). Pozitivně na výsledek působil mechanismus přenesení cen polymerů, od září začala jejich cena výrazně klesat. Negativně se naopak projevilo přecenění opčního akciového plánu a také prudké posílení amerického dolaru vůči euru a koruně.

Opět přes sto tisíc tun

Celková produkce společnosti ve znojemském, bučovickém i egyptském závodě loni znovu překonala 100 tisíc tun, z 86 procent se z textilií vyrábí hygienické produkty. Přes 35 procent produkce mířilo loni na trh do západní Evropy, do střední a východní Evropy a do Ruska mířilo přes 41 procent.

Společnost je součástí mezinárodního holdingu se sídlem v Lucembursku a zaměstnává 570 lidí. Vyrábí netkané textilie na bázi polypropylenu a polyetylenu, které se využívají nejen pro hygienu, ale i ve stavebnictví, zemědělství či zdravotnictví. Firma je veřejně obchodovaná na burzách v Praze a ve Varšavě.