Pegas Nonwovens má za sebou rekordní rok, pomohla intervence ČNB

Pegas Nonwovens

Pegas Nonwovens Zdroj: Pegas Nonwovens

Znojemskému výrobci netkaných textilií Pegas Nonwovens se loni podařilo téměř dvacetinásobně zvýšit zisk. Firma přiznává, že výsledek je souhrou příznivých okolností.

Pegas Nonwovens loni vydělala 27,1 milionu eur (740 milionů korun), což je ve srovnání s rokem 2013 více než osmnáctinásobek. Výnosy vzrostly o 16 procent na 230,5 milionu eur (6,3 miliardy korun). Zisk před započtením úroků, daní a odpisů (EBITDA) stoupl o 22 procent na 47,2 milionu eur (1,3 miliard korun).

„Za největší úspěch považuji skutečnost, že naše výrobní linka v Egyptě po celý rok fungovala bez problémů a ve velké míře tak přispěla k celkově velmi dobrým hospodářským výsledkům,“ uvedl generální ředitel firmy František Řezáč.

V závěru roku byla produkce vůbec nejvyšší v historii firmy, a to především díky lince v Egyptě. Tu Pegas začal stavět na jaře 2012, plný provoz se rozběhl na začátku loňského roku. Kapacity linky vytížil na několik let dopředu světový gigant Procter & Gamble, který odebírá zboží i z českých závodů v Bučovicích a Příměticích.

Akcie Pegas Nonwovens

Firmě loni pomohla i intervence České národní banky, která oslabila kurz koruny vůči euru. Zatímco příjmy Pegas inkasuje v eurech, část nákladů hradí v korunách.

Za další loňský úspěch Řezáč označil vydání dluhopisů v hodnotě 2,5 miliardy korun. Získané peníze firma využije ke splacení bankovního dluhu. Letos chce Pegas dluh opět refinancovat a pokud budou podmínky na trhu příznivé, hodlá také zahájit zpětný odkup svých akcií.

Řezáč odhaduje, že EBITDA se letos udrží na podobné úrovni jako loni a tržby mírně porostou. „Naše výrobní kapacity jsou opět vyprodány, a proto se nadále můžeme soustředit na zlepšování efektivity výroby a na vývoj nových technologicky vyspělých produktů,“ dodal.