Peking zahájil konsolidaci ocelářství, vznikne třetí největší producent na světě

Ocelárna

Ocelárna Zdroj: Profimedia.cz

Čínské ocelárny Ansteel Group a Ben Gang v pátek formálně zahájily proces sloučení svých operací. Jejich spojením má vzniknou třetí největší producent ocele na světě podle výše produkce. Oznámila to čínská tisková agentura Nová Čína.

Státem vlastněná firma Ansteel převezme podíl 51 procent v menším konkurentovi Ben Gang od regionálního státního majetkového úřadu. Transakce se uskuteční bez finančního vyrovnání a je součástí vládou podporované restrukturalizace, která má přispět ke konsolidaci rozsáhlého ocelářského sektoru v Číně.

Sloučená společnost ponese jméno Ansteel. Její roční kapacita produkce bude 63 milionů tun surové ocele. Po spojení Ansteel přeskočí skupinu HBIS a stane se druhým největším výrobcem ocele v Číně a třetím na světě za firmami China Baowu a ArcelorMittal.

Podle údajů světového sdružení pro ocel WSA produkce Ansteel loni činila 38,19 milionu tun ocele a produkce Ben Gang 17,36 milionu tun. Cílem Ansteelu je zvýšit do roku 2025 produkci na 70 milionů tun ročně.

O spojení firem Ansteel a Ben Gang se mluví již více než deset let. Zdálo se, že v roce 2019 byly plány na spojení zrušeny, letos v dubnu však byla oznámena "strategická restrukturalizace" obou společností, napsala agentura Reuters.

Čína je řadu let předním světovým producentem ocele. Loni její produkce stoupla o 5,2 procenta na 1,05 miliardy tun. Odvětví se nyní těší vysoké poptávce od zpracovatelských a stavebních firem, současně se však potýká s nadměrnou kapacitou a vláda se obává, že vysoká nabídka by mohla nakonec způsobit pokles cen ocele. Proto podporuje reorganizaci ocelářského sektoru.

V roce 2020 se deset největších ocelářských podniků v Číně podílelo na celkové produkci ocele v zemi 39 procenty. Ve srovnání s rokem 2015 byl tento podíl vyšší o 4,6 procentního bodu. Země chce do roku 2025 zvýšit podíl deseti největších firem na celkové produkci na 60 procent.