Ráz údajně nejošklivějšího města světa určují hutě, fotograf Mácha v nich ale našel zalíbení

Hutě Industeel v belgickém městě Charleroi

Hutě Industeel v belgickém městě Charleroi Zdroj: Viktor Mácha

Charleroi
Charleroi
Hutě Industeel v belgickém městě Charleroi
Hutě Industeel v belgickém městě Charleroi
Hutě Industeel v belgickém městě Charleroi
20
Fotogalerie

Padesát kilometrů od Bruselu se nachází město, které kvůli svému industriálnímu rázu bojuje s nelichotivým přízviskem. Jeho dominantou ale zůstávají hutě Industeel-ArcelorMittal, které zaměstnávají téměř tisícovku lidí. Vykazují stabilně obrat 400 milionů eur a ročně vyrobí 214 tisíc tun oceli. Do podniku nahlédněte prostřednictvím fotogalerie.

Továrna na svých sedmatřiceti hektarech jako by dokazovala, že ocelářský průmysl má stále budoucnost, i když se město svému průmyslovému odkazu a nálepce jednoho z nejošklivějších měst v Evropě brání a revitalizuje. 

„Ocel je pro světový průmysl nepostradatelný produkt, který má nespočet využití, od výroby autodílů, stavebních prvků až po ropný průmysl. Navíc se jedná o nekonečně recyklovatelný materiál a my dáváme oceli druhý život,“ tvrdí Rudy Daubechies, provozní ředitel Industeel Charleroi.

Podívejte se na unikátní fotogalerii industriálního fotografa Viktora Máchy:

„Hutní průmysl v posledních letech utrpěl řadu ran a během tohoto obtížného období se Industeel dokázal integrovat a udržel se aktivní na specializovaném trhu,“ doplnil Daubechies.

A právě Industeel je další z hutí, kterou letos navštívil industriální fotograf Viktor Mácha. „Venku byla strašná zima a lilo. Hustý šedivý kouř z ocelárny se mísil s ranní mlhou. Byl čtvrtek, ne pátek, protože v pátek je přece vždycky údržba. Na bráně mne uvítala ta stejná paní, kterou už pátým rokem pravidelně spamuji žádostmi, a tváří se, jako by se nechumelilo. A výroba toho dne jela,“ popsal Mácha okolnosti, za kterých pořídil svou fotoreportáž.

Článek poprvé vyšel v květnu 2021

Více fotografií s tematikou těžkého průmyslu můžete vidět v říjnu na výstavě Viktora Máchy v brněnské galerii Schrott