Pfizer zaplatí americkým úřadům 19 miliard. Účtoval si moc vysoké ceny

Léky, ilustrační foto

Léky, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Americká farmaceutická společnost Pfizer zaplatí 785 milionů dolarů (19 miliard korun) za urovnání obvinění, že si její divize Wyeth v rámci státního programu zdravotní péče pro chudé Medicaid účtovala příliš vysokou cenu za prostředek na pálení žáhy Protonix.

Americké ministerstvo spravedlnosti podalo na společnost Wyeth žalobu v roce 2009. Firma podle ministerstva porušovala zákon tím, že v letech 2001 až 2006 neposkytovala programu Medicaid na lék Protonix stejnou slevu, jakou nabízela nevládním zákazníkům. Tento postup jí údajně přinesl stovky milionů dolarů na úkor programu Medicaid.

Obvinění se týkají období, kdy ještě společnost Wyeth nebyla součástí koncernu Pfizer. Ten firmu koupil až v roce 2009, za její převzetí tehdy zaplatil 68 miliard dolarů.

Pfizer v důsledku dohody o urovnání sporu přepracoval své hospodářské výsledky za loňské čtvrté čtvrtletí. Namísto původně ohlášeného čistého zisku 613 milionů dolarů tak vykázal ztrátu 172 milionů dolarů, napsal na svých internetových stránkách list The Wall Street Journal.