Philip Morris do března zvýšil tržby téměř o desetinu na 2,5 miliardy

cigarety

cigarety Zdroj: pmi.com

Tabákové společnosti Philip Morris ČR v letošním prvním čtvrtletí meziročně vzrostly konsolidované tržby bez spotřební daně a DPH o 9,3 procenta na 2,5 miliardy korun. Celkový odbyt se zvýšil o 7,4 procenta na 2,9 miliardy cigaret.

Konsolidované tržby vzrostly podle firmou publikovaných výsledků zejména díky příznivému vývoji prodejů v Česku i na Slovensku a díky vyšším tržbám z výrobních služeb. Při vyloučení vlivu měnového kurzu se v porovnání s předchozím rokem zvýšily o 9,8 procenta.

Tržby v tuzemsku bez spotřební daně a DPH vzrostly o 7,5 procenta na 1,3 miliardy Kč. Celkový trh cigaret v České republice vzrostl o odhadovaných 7,2 procenta na 4,5 miliardy kusů cigaret. Tržní podíl Philip Morris ČR podle maloobchodního průzkumu klesl o 1,3 procentního bodu na 45,5 procenta, především kvůli pokračujícímu poklesu tržního podílu místních značek, který byl částečně kompenzován vyšším podílem značek L&M a Philip Morris. Objem domácího odbytu se zvýšil o 7,3 procenta na dvě miliardy kusů cigaret, především díky růstu celkového trhu cigaret a jemně řezaného tabáku, což bylo částečně eliminováno nižším tržním podílem u cigaret.

Dařilo se i na Slovensku

Tržby Philip Morris Slovakia bez spotřební daně a DPH vzrostly o 8,8 procenta na 22,8 milionu eur. Celkový trh cigaret na Slovensku se zvýšil o odhadovaných 1,9 procenta na 1,5 miliardy kusů cigaret. Tržní podíl Philip Morris Slovakia vzrostl o 2,4 procentního bodu na 58,5 procenta.

Toto zvýšení bylo podpořeno zejména nárůstem podílu značek Marlboro, L&M a Philip Morris a částečně eliminováno poklesem tržního podílu značky Petra. Objem odbytu Philip Morris Slovakia se zvýšil o 7,7 procenta na 0,9 miliardy kusů cigaret. Philip Morris ČR je předním výrobcem a prodejcem tabákových výrobků v Česku. Zaměstnává přibližně 1100 lidí v celé ČR.