Philip Morris přesune část výroby z Portugalska do Kutné Hory

Továrna už k městu patří. Bývalý cisterciácký klášter  s administrativním zázemím závodu Philip Morris  (vpravo) s vedle stojícími halami na výrobu cigaret už ke Kutné Hoře patří téměř stejně neodmyslitelně jako chrám svaté Barbory či Vlašský dvůr

Továrna už k městu patří. Bývalý cisterciácký klášter s administrativním zázemím závodu Philip Morris (vpravo) s vedle stojícími halami na výrobu cigaret už ke Kutné Hoře patří téměř stejně neodmyslitelně jako chrám svaté Barbory či Vlašský dvůr Zdroj: CTK

Jeden z největších světových producentů tabákového sortimentu Philip Morris International zvažuje přesun části výrobní technologie z portugalského závodu do Sedlece u Kutné Hory. V té souvislosti uvažuje o vybudování nové přístavby přípravny tabákové směsi v severní části výrobního areálu o rozloze zhruba 1700 metrů čtverečních.

„Projekt přístavby areálu Philip Morris ČR v Kutné Hoře je nyní ve fázi záměru. Konečné rozhodnutí, zda se bude tento záměr realizovat, zatím nebylo učiněno. K podrobnostem se proto v současné chvíli nemůžeme relevantně vyjádřit,“ řekl deníku E15 ředitel vnějších vztahů Philip Morris ČR Martin Hlaváček. Zatím se tak ani nedá říct, o jakou velkou investici by šlo. Odhadem by ale mohlo jít o desítky milionů korun.

Podle záměru předloženého úřadům je plán vyvolán rozhodnutím vedení nadnárodní mateřské společnosti Philip Morris International standardizovat technologii zpracování tabáku v rámci výrobních závodů umístěných v zemích Evropské unie.

Po případném vybudování přípravny by se tak změnil technologický postup výroby cigaret v kutnohorském závodě. Změna by spočívala v tom, že část zpracovávaného tabáku, která nyní prochází před zpracováním úpravou postřikem v rámci sesterského závodu v Portugalsku, bude takto zpracovávána přímo v rámci přípravny závodu v Kutné Hoře. V něm by bylo rozšířeno stávající technologické zařízení v oblasti linky na zpracování tabákových listů a kuchyně pro přípravu postřiků.

Philip Morris však přitom všem nepočítá s tím, že by investice zvýšila kapacitu výroby kutnohorského závodu, který ročně vyrobí až 40 miliard kusů cigaret. Neměla by ani zvýšit počet zaměstnanců firmy, kterých je v České republice přes 1100.