Philip Morris ztrácí podíl na trhu, kuřáci hledají levnější značky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: wikimedia.org

Tabáková firma Philip Morris ČR sice letos do konce září zvýšila meziročně tržby o 2,9 procenta na 8,8 miliardy korun, ale ztratila 2,6 procenta ze svého tržního podílu v České republice. Zákazníci totiž stále více dávají přednost levnějším značkám.

“Navzdory mírnému zlepšeni našich finančních výsledků v důsledku zvýšení prodejních cen v roce 2010 a v prvním pololetí roku 2011, zůstává náš odbyt pod tlakem z důvodu pokračujícího přechodu spotřebitelů k tabáku pro ruční výrobu cigaret a k levným značkám, které nyní představují dvě třetiny celkového trhu v České republice,“ uvedl generální ředitel Phillip Morris ČR András Tövisi.

Společnost chce podle jeho slov dál zvyšovat svůj podíl v levném cenovém segmentu a posilovat výkonnost portfolia značek, včetně Red & White, vedoucí značky na českém trhu.

Na českém trhu teď má firma tržní podíl 51,9 procenta, jeho pokles o 2,6 procenta za prvních devět měsíců roku byl částečně vykompenzován nárůstem podílu značek Red & White a Marlboro,“ O zákazníky přišla společnost také na Slovensku, kde se její podíl na trhu snížil o 1,6 procenta na 49,7 procenta.

Podle interních odhadů společnosti se celkový trh cigaret v České republice za třetí čtvrtletí roku 2011 snížil o 2,3 procenta na 5,4 miliardy kusů, za prvních devět měsíců roku 2011 poklesl celkový trh cigaret o 0,3 procenta na 15,7 miliard kusů.

Kvůli snížení celkového objemu trhu i tržního podílu klesl společnosti také objem domácího odbytu v Česku o sedm procent, na Slovensku o 3,3 procenta.

Ve třetím čtvrtletí konsolidované tržby bez spotřební daně a DPH meziročně stouply o 5,4 procenta na 3,2 miliardy korun, ale v Česku se snížily o 0,8 procenta. Lepších čísel dosáhla firma ve vývozu, kde se tržby za tři čtvrtiny roku zvyšily o 10,9 procenta.

Philip Morris ČR zaměstnává přibližně 1200 zaměstnanců a nabízí devět cigaretových značek, 78 variant cigaret a sedm variant sypaného tabáku pro ruční výrobu cigaret. Firma provozuje jedinou továrnu na výrobu cigaret v České republice. S akciemi společnosti se obchoduje na pražské burze.

Vývoj akcií Philip Morris ČR na pražské burze za poslední rok

Vývoj akcií na pražské burze za poslední rokVývoj akcií na pražské burze za poslední rok|salava@mf.cz

Akcie Philip Morris ČR online sledujte .