Philip Morris zvýšil tržby o desetinu. Pomohla intervence ČNB

cigarety

cigarety Zdroj: pmi.com

Tržby kutnohorské tabákové firmy Philip Morris od ledna do září rostly. Výrobce to vysvětluje příznivým vývojem cen a loni zahájenými intervencemi České národní banky, jejichž výsledkem je příznivější měnový kurz.

Konsolidované tržby bez spotřební daně stouply od ledna do září DPH o 10,2 procenta na 10,2 miliardy korun. V samotném třetím čtvrtletí tržby vzrostly o 17,6 procenta na 3,8 miliardy korun.

Za růstem je i vyšší objem prodejů a míry zastoupení jednotlivých značek v prodejích v České republice a na Slovensku a vyšší vývoz jiným společnostem ve skupině Philip Morris International. Při vyloučení vlivu měnového kurzu se konsolidované tržby bez spotřební daně a DPH v porovnání s předchozím rokem do září zvýšily o 5,9 procenta.

Objem domácího odbytu firmě vzrostl za devět měsíců o 6,6 procenta na 6,5 miliardy kusů cigaret a tuzemské čisté tržby se zvýšily o 2,9 procenta na 3,9 miliardy korun. Tržby z vývozu do září stouply o 15,3 procenta na 4,4 miliardy korun, v samotném třetím čtvrtletí se zvýšily o 37,7 procenta na 1,7 miliardy korun.

Akcie Philip MorrisAkcie Philip MorrisAkcie Philip Morris | bruner@mf.cz

Tabáková firma už v srpnu oznámila, že její čistý pololetní zisk vystoupal o 23,4 procenta na 1,1 miliardy korun. Kromě dalších vlivů to Philip Mirris připisuje i úspěšné snaze o snižování nákladů.

Letošní trend znamená obrat proti loňskému roku, kdy se firmě v Česku nedařilo. Oznámila pokles zisku i tržeb, propadl se také celý trh s tabákovými výrobky.