Plyn se v Polsku dodává na základě protiprávních smluv

Zásobník plynu firmy MND

Zásobník plynu firmy MND Zdroj: CTK

Zákaznické smlouvy všech polských dodavatelů plynu vykazují právní chyby, zjistil úřad pro kontrolu volné soutěže. Se všemi dodavateli tak bude zahájeno řízení kvůli porušování práv spotřebitelů.

Varšavský Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a spotřebitelů (UOKiK) kontroloval 159 vzorových
smluv, na jejichž základě uzavřelo 6,4 milionu polských domácností smlouvy o dodávkách plynu. Prověřeny byly smlouvy koncernu PGNiG a jeho šesti regionálních dcer a také devíti největších alternativních dodavatelů: Amber Gaz, Anco, Avrio Media, Duon Dystrybucja, Egea Grupa Energetyczna, EWE Energia, G. EN. Gaz Energie, SIME Polska a Tarnogrodzki Zaklad Komunalny. Žádná z firem nezůstala bez poskvrny.

Nejčastěji byla úřadem zpochybňována taková ustanovení, která plynařským firmám umožňovala nezákonné výpovědi smluv. Devět firem si pravomoc zajistilo s odvoláním na důvody, jež zákon nepřipouští, například významné změny na plynovém trhu nebo prodlení v platbách u předchozího dodavatele.

Většina firem si také smluvně zajistila právo na omezení dodávek, a to opět z jiných důvodů, než dovoluje energetický zákon. Dodavatel je může přerušit pouze tehdy, je-li plyn odebírán ilegálně, nebo v případě, že instalace u odběratele představuje ohrožení života, zdraví či životního prostředí. Ve smlouvách však byly zakotveny i další možnosti jako třeba ohrožení majetku nebo poškození plynoměru.

Zpochybněny byly i lhůty pro reklamaci. Energetický zákon je nijak nespecifikuje, takže platí regule občanského zákoníku, který zákazníkům dává na stížnost 30 dní. Naopak čas na odpověď dodavatele je zákonem určen na 14 dní. Dva z dodavatelů si však na odpověď vyhradili 21 dní, v jednom případě dokonce pracovních.

Šéfka UOKiK Małgorzata Krasnodębska-Tomkielová podá na všech 16 plynařských firem žalobu k soudu pro hospodářskou soutěž a ochranu spotřebitelů, tvrdí zpráva úřadu. Proti všem dotčeným firmám rovněž zahájí správní řízení, které může skončit finančními sankcemi.