Plyn zlevňuje, na trhu se mění zažitá pravidla

Přečerpávací stanice plynovodu

Přečerpávací stanice plynovodu Zdroj: profimedia.cz

Po třech letech růstu by mohly v Česku klesnout účty domácností za plyn. A to v době, kdy cena plynu na burzách roste a koruna je poměrně slabá. Dřív tato kombinace vedla téměř vždy ke zdražování. Cenovou revoluci spustil dominantní dodavatel plynu RWE, který zlevnil plyn pro domácnosti od května v průměru o deset procent, a zaútočil tak na konkurenci. V zápětí se ke zlevňování přidali někteří z alternativních dodavatelů.

„Nynější cenové rozhodnutí jde proti pohybu na trhu. Cena zemního plynu na burzách vzrostla až k 35 eurům za megawatthodinu. To je o dvacet procent více než v únoru,“ upozorňuje Ondřej Grohar, jednatel poradenské energetické firmy Ensytra.

Celkový dopad na účty za plyn pro domácnosti tak bude záviset na tom, jak dlouho budou plynárenské firmy ochotny držet ceny dole. Kdyby měl být plyn levnější jen přes léto, bude úspora minimální. Domácnosti, které plynem topí, v letních měsících spotřebují jen pětinu celkové roční dodávky. Klíčové pro rodiny bude, co oznámí firmy před letošním čtvrtým čtvrtletím, kdy zase začne topná sezona.

Spotřeba plynu v domácnostechSpotřeba plynu v domácnostech | E15

Zlevnění plynu pro rodiny ohrozí malé dodavatele

Pro malé alternativní dodavatele plynu přišlo zlevnění dominantního RWE ve špatný čas. Cena zemního plynu na burze v posledních týdnech výrazně roste. Část menších obchodníků přitom nakupuje plyn pro zákazníky právě na spotovém trhu. Pokud by chtěli udržet cenovou výhodu proti konkurenci, mohou je do existenčních problémů dostat právě rostoucí náklady na nákup komodity.

Cenovou revoluci spustil RWE, který zlevnil plyn pro domácnosti od května průměrně o deset procent. Na to zareagovali i alternativní obchodníci. Bohemia Energy od června sníží cenu o devět procent. ČEZ slibuje, že stále zůstane cenově výhodnější než RWE. Centropol oznámil dubnové zlevnění v průměru o desetinu už dříve. Další dominantní dodavatel, E. ON, na krok RWE nereagoval.

Měnit ceníky se nechystá ani Pražská plynárenská. RWE tvrdí, že domácnosti topící plynem ušetří za rok až 5500 korun. Podobně by na tom měli být i zákazníci zlevňující konkurence. Jenže to je částka, která vychází z předpokladu, že RWE a jeho následovníci nižší ceny udrží celý rok.

Kdyby měl být plyn levnější jen přes léto, kdy domácnosti topící plynem spotřebují pětinu roční dodávky, bude úspora minimální. Vymaže jen zimní zdražení o zhruba tři procenta, které zvýšením regulované složky ceny připravil domácnostem Energetický regulační úřad. Náklady domácností na plyn přitom v průměru rostou už tři roky v řadě. V letech 2012 až 2010 se účty za plyn zvedly o deset procent.

Měsíční průměrný výdaj domácnosti za plynMěsíční průměrný výdaj domácnosti za plyn | E15

RWE zavádí speciální bonusy

RWE reaguje novou nabídkou, do níž patří i speciální bonusy za věrnost, na odliv zákazníků ke konkurenci. „Je to ale také reakce na to, za kolik mohou domácnosti získat plyn při alternativním způsobu nákupu. V lednu jsme zařizovali sdružený nákup pro 150 domácností a dostali jsme se na cenu plynu 740 korun za megawatthodinu. To je stále o více než třetinu méně, než kolik nabízí po zlevnění RWE,“ říká Grohar.

Konkurence na trhu s plynem do budoucna poroste. Dodavatelé se perou o rok od roku klesající objem plynu, který domácnosti spotřebovávají. „Výhodu v tomto boji budou mít firmy, které budou energetické komodity nabízet s jinými produkty, třeba finančními,“ myslí si Grohar.