Plzeňská Škoda dodá do Číny elektrickou výzbroj za 400 milionů

Škoda Transportation - ilustrační foto

Škoda Transportation - ilustrační foto Zdroj: ctk

Škoda Electric dodala elektrické výzbroje pro 17 souprav metra do čínského města Su-čou. Hodnota kontraktu je 400 milionů Kč. Prvních 23 souprav metra už v desetimilionovém velkoměstě úspěšně vozí cestující od začátku roku 2014. Poslední třetí dodávka pro 40 souprav metra se nyní začíná vyrábět, řekl projektový manažer Martin Hanzel. Celková hodnota zakázky je dvě miliardy korun.

„Dodali jsme kompletní design pohonu, jeho komponenty a kompletní řídicí systém souprav pro rozšíření linky metra ve spolupráci s čínským partnerem. Nové vozy už čínský zákazník převzal. V posledním kontraktu navíc dodáme zcela novou generaci pomocných pohonů, které znamenají vyšší efektivitu a spolehlivost,“ řekl Hanzel.

Inženýring a část typových zkoušek se odehrává v Plzni, kompletace vozů v Číně. Zařízení z poslední dodávky nyní podstupuje typové zkoušky, v provozu má sloužit co nejdříve.

Třetí dodávka zařízení pro 40 souprav metra bude mít jiný technický koncept. „Chystané soupravy jsou delší, šestivozové (dosavadní byly pětivozové). To přináší řadu významných vylepšení, protože je nutné přepravit stále více cestujících. Prodlužují se nejen soupravy metra, ale zvětšují se například i nástupiště stanic,“ uvedl Hanzel.

Dlouhodobá aktivita

Skupina Škoda Transportation, kam patří Škoda Electric, je na čínském trhu dlouhodobě aktivní. Na významném asijském dopravním veletrhu UrTran měla v červnu premiéru nová tramvaj, na jejímž vývoji a výrobě se plzeňské strojírny významně podílely. Moderní vozidlo by mělo sloužit na linkách v Pekingu. Na čínském trhu ho nabízí čínská firma Beijing Subway Rolling Stock Equipment.

V dubnu tam s čínskou firmou CSR Sifang představila jinou novou tramvaj 27T, údajně nejmodernější tramvaj na čínském trhu. Vychází z koncepce tramvají rodiny ForCity, známé z Prahy; může být alternativně poháněná bateriovými i vodíkovými palivovými články.

Škodovka podepsala s čínským výrobcem vlaků a vozů metra CSR Sifang v roce 2013 smlouvu o poskytnutí desetileté licence k technologiím na výrobu až 400 nízkopodlažních tramvají typu ForCity. Hodnota zakázky může dosáhnout až pěti miliard korun. CSR Sifang z třímilionového města Čching-tao vyrobila loni v březnu prototyp vozu a už ho nabízí na tamním trhu.