Po opuštění OPEC se Katar obrací ke Spojeným státům. Chce investovat desítky miliard dolarů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Katarská státní společnost Qatar Petroleum oznámila podle agentury Reuters v neděli záměr masivně investovat ve Spojených státech amerických. Podnik je jedním z největších světových dodavatelů zkapalněného zemního plynu LNG.

Qatar Petroleum plánuje investovat ve Spojených státech v příštích letech nejméně 20 miliard dolarů. “Hledáme nové možnosti pro mezinárodní expanzi,” uvedl katarský ministr energetiky Saad Kaabí, kterého citovala Reuters. Investice se podle něj nemají týkat pouze zemního plynu, ale také ropy.

Detaily má státní podnik oznámit do konce roku nebo v průběhu ledna. Qatar Petroleum je například už nyní většinovým vlastníkem terminálu na LNG Golden Pass v Texasu. Vlastní ho společně s americkými ropnými firmami Exxon Mobil a ConocoPhillips.

Katar představil budoucí plány krátce poté, co začátkem prosince oznámil vystoupení z Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Vysvětlil to tím, že se chce soustředit především na těžbu plynu.

Katar je jedním z nejmenších producentů ropy, ale zároveň je největším světovým vývozcem LNG. Podle Kaabího emirát nejpozději do roku 2024 zvýší těžbu plynu na 110 milionů tun ročně ze současných 70 milionů tun za rok.