Po prvním dni aerosalonu ve Farnborough vede Boeing

Aerosalón ve Farnborough zahájila akrobatická skupina Red Arrows a britský bombardér Avro Vulcan

Aerosalón ve Farnborough zahájila akrobatická skupina Red Arrows a britský bombardér Avro Vulcan Zdroj: profimedia.cz

Vítězem prvního kola pomyslného zápasu Airbusu a Boeingu o zakázky leteckých dopravců na aerosalonu v britském Farnborough se stala americká firma. Leasingová společnost Air Lease si od Boeingu objednala 75 letadel v hodnotě 7,2 miliardy dolarů.

Leasingová firma koupila model Boeing 737 Max. S ním má americký výrobce velké plány. Letos si jej má objednat tisíc zákazníků a je tak klíčovou součástí útoku Boeingu na Airbus a jeho taktéž nový a úsporný model A320neo.

Šéf Boeingu Jim McNerney předpověděl, že americká firma svého evropského rivala v počtu objednávek překoná „v několika následujících letech“. S vítězstvím Boeingu v letošním roce souhlasí i Airbus, v dalších letech ale předpokládá vyrovnaný boj.

Letos tak pravděpodobně skončí pět let trvající vedení Airbusu ve vzájemné dlouhodobé bitvě obou firem o zakázky světových leteckých dopravců, kterou doprovází výrazné slevy pro objednavatele většího počtu letounů. S prvním místem se Airbus loni rozloučil velkolepě, když získal objednávky na 1419 letadel, zatímco jeho úhlavní rival jen na 805 strojů.

Šéf divize komerčních letadel u Boeingu Ray Conner ale uvedl, že jeho firma nemá pro letošek žádný pevný prodejní cíl. „Nechci být svázaný čísly o našem tržním podílu. Soustředíme se na výrobu a vítězství,“ uvedl.

Prvního zákazníka ve Farnborough už získal také Airbus. Objednávka izraelského dopravce Arkia Israeli Airlines je ale mnohem menší, aerolinky koupí čtyři letouny A321neo.

Evropská společnost také oznámila, že uvede novou verzi dálkového letounu A330 s doletem zvýšeným na 11 020 kilometrů. To mu umožní létat mezi Londýnem a Tokiem či Frankfurtem a Kapským Městem.