Po roce se k síti připojují malé solární panely. Ne však u ČEZu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Karolina Hnilickova

Distribuční společnosti začaly v těchto dnech připojovat znovu zhruba po roce a půl první úspěšné žadatele o zapojení malých střešních solárních panelů do elektrické rozvodné sítě. Několik povolení vydala například Pražská energetika (PRE). U společnosti ČEZ zatím žádní žadatelé neuspěli.

„My jsme pozastavili příjímání, lépe řečeno posuzování, těch žádostí. Nastalo to proto, že nebylo jasné, nakolik ta energetická síť akceptuje ty nové fotovoltaické elektrárny. Teď tedy došlo k dalšímu rozhodnutí,“ řekl ČR mluvčí PRE Petr Holubec.

O připojení rozhoduje nejen výkon, ale i lokalita. „Platí, že od podzimu se musí každá žádost opravdu pečlivě vyhodnotit,“ řekl ČT mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Vlček.

„Evidujeme nějakých 300 žádostí, které šly na ČEZ, a z toho bylo 300 zamítnutích,“ řekl ČT Aleš Spáčil z České průmyslové fotovoltaické asociace. Ředitelka komunikace ČEZ Bohdana Holubová uvedla, že všechny projekty, které ČEZ v posledních týdnech posuzoval, nesplnily veškeré stanovené podmínky.

Před zhruba dvěma roky začal v ČR kvůli výhodným investičním podmínkám prudce růst počet solárních elektráren, a distribuční společnosti proto loni zastavily vydávání smluv o připojování nových solárních a větrných elektráren do sítě. Argumentovaly tím, že by tyto zdroje mohly ohrozit bezpečný provoz přenosové soustavy.

Letos energetické podniky změřily vliv obnovitelných zdrojů na tuzemskou soustavu a výsledky mají využít jako podklad pro posuzování nových žádostí. Při zvažování jednotlivých žádosti o připojení by také měly brát v úvahu limity pro bezpečné využití obnovitelných zdrojů v síti pro příští rok.