Podmínky ve výrobě se zhoršují, zakázky rostly nejpomaleji za dva roky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Podmínky ve zpracovatelském sektoru v Česku se v říjnu třetí měsíc v řadě zhoršily. Index PMI klesl ze zářijových 55,5 bodu na říjnových 54 bodů. Uvedla to dnes společnost Markit Economics s tím, že index je ovšem stále nad dlouhodobým průměrem 52,9 bodu.

„V rámci Evropy je index České republiky i nadále nadprůměrně vysoký,“ píše hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

„Spolu s předstihovými ukazateli Českého statistického úřadu index naznačuje zpomalení tempa růstu českého průmyslu a ekonomiky, které ale nutně muselo přijít. Jednak růst v první polovině roku byl překvapivě silný a jednak oživení v Evropě se zadrhává,“ uvedla hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Index sleduje výrobu, nové objednávky, zaměstnanost, termíny dodávek od dodavatelů a zásoby. Předělem mezi růstem a poklesem je hranice 50 bodů. Nové zakázky rostly nejnižším tempem za dva roky. K tomu přispěl podle Markit Economics hlavně slabší export, což vedlo k nejpomalejšímu zvýšení výroby v tomto roce.

Index podnikatelských podmínek v české výroběIndex podnikatelských podmínek v české výrobě | markiteconomics.com

„Slabší růst exportních objednávek může být reflexí slabšího růstu rozvíjejících se ekonomik, negativní vliv může mít také německá aféra s emisemi. Nicméně německý Ifo průzkum hlásí, že nálada v samotném německém automobilovém průmyslu aférou Dieslgate v říjnu nijak neutrpěla,“ uvádí ekonom Radomír Jáč.

„Český výrobní sektor v říjnu dále ztrácel na síle. Index od července klesl o 3,5 bodu, což je dohromady největší pokles od období březen - květen 2012. Aktuální údaje PMI z výroby signalizují, že tempo růstu oficiální průmyslové výroby v nadcházejících měsících klesne pod pět procent meziročně,“ uvedl vedoucí ekonom u společnosti Markit Trevor Balchin.