Podravka na prodej: Chorvatsko připravuje privatizaci řady státních firem

Vegeta

Vegeta Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Chorvatská vláda vyřadila osm firem ze seznamu strategicky důležitých podniků, čímž otevřela dveře k prodeji státních podílů v nich. Jsou mezi nimi aerolinie Croatia Airlines, přístav Rijeka nebo potravinářská společnost Podravka.

Vláda uvedla, že před prodejem podílů v těchto firmách je ještě nutné přijmout některé legislativní změny, ty by ale měly být hotovy v krátké době. Privatizace by přispěla ke snížení vysokého chorvatského veřejného dluhu, uvedla agentura Reuters.

Dalšími podniky, které přestane vláda vést jako strategické, jsou pojišťovna Croatia Osiguranje, energeticko-strojírenský koncern Končar, provozovatel sítě turistických přístavů ACI, malý bankovní ústav Croatia Banka a výrobce hnojiv Petrokemija. Vláda má v nich různě velké podíly a konkrétní rozhodnutí o nich učiní později.

Chorvatský veřejný dluh dosahuje 87 procent hrubého domácího produktu (HDP). Vláda pravého středu, která nastoupila v lednu, slíbila jeho snížení do čtyř let pod 80 procent. Rozpočtový deficit vláda v letošním roce plánuje snížit pod tři procenta HDP.