Podváděl eurokomisař? Vynechal miliardové dotace pro jádro a uhlí

Eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger

Eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger Zdroj: CC BY 3.0, DerFalkVonFreyburg Wikimedia-Commons

Hlasitý kritik podpory obnovitelných zdrojů energie eurokomisař Günther Oettinger se potýká s podezřením, že ve zprávě o evropských dotacích v energetice záměrně vynechal údaje, kolik získala na podpoře jím proklamovaná jaderná energetika a uhlí. Jde o desítky miliard eur. Upozornil na to deník Süddeutsche Zeitung.

Ze zprávy zmizely údaje, že v roce 2011 podpořilo 27 členských států obnovitelné zdroje 30 miliardami eur, jadernou energetiku 35 miliardami eur, fosilní zdroje 26 miliardami eur a navíc 40 miliard eur putovalo na škody na zdraví. V poznámce pod čarou navíc podle německého deníku evropští úředníci zdůrazňují, že částku určenou na sociální a zdravotní důsledky bude potřeba ještě zvýšit.

Evropský komisař měl naplánovat podobu efektivní státní podpory trhu s energiemi, údaje, které vyšly u jaderné energetiky a uhlí, ale zatajil.

„Z čísel je jasně patrné, že větrné, solární nebo bioplynové elektrárny nejsou jediné podporované zdroje v Evropě a že podpora není v porovnání s uhlím nebo atomem nijak vysoká,“ uvedl ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost Martin Sedlák.

Dodal, že eurokomisař Oettinger soustavně tlačí na povolení dotací pro další jaderné reaktory v Evropě. „Atomové elektrárny jsou přitom extrémně investičně rizikové zdroje,“ uvedl Sedlák, který zastupuje zejména provozovatele fotovoltaických elektráren.

Evropská komise, která původně zvažovala jednotná pravidla pro podporu a výstavbu jaderných reaktorů, se minulý týden přiklonila k jednotlivému posuzování projektů. Rozhodnutí komise jsou zásadní také pro Českou republiku. Energetická společnost ČEZ totiž požaduje kvůli dostavbě jaderné elektrárny Temelín státní garance cen elektřiny.