Podvádí s emisemi i Opel? Belgie prošetří úpravy jeho vozů

Zaměstnanec továrny Opel v Bochumi kráčí na svoji poslední směnu

Zaměstnanec továrny Opel v Bochumi kráčí na svoji poslední směnu Zdroj: ctk/AP

Belgický ministr zaměstnanosti, ekonomiky a spotřebitelů Kris Peeters se rozhodl prošetřit softwarové úpravy u vozů německé automobilky Opel, které údajně snížily úroveň emisí. Opel nicméně podle agentury DPA tvrdí, že tyto úpravy softwaru nemají s úrovní emisí nic společného.

Belgická televize VRT nedávno informovala, že belgičtí prodejci automobilů Opel ve dvou případech bez vědomí majitelů dodatečně upravili software vozů Safira, což prý vedlo k prudkému poklesu emisí z úrovní překračujících normy Evropské unie. Opel, který je součástí amerického koncernu General Motors, však toto tvrzení ostře odmítá.

Automobilové emise se loni dostaly do centra pozornosti v důsledku skandálu německé automobilky Volkswagen. Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) v září Volkswagen obvinila, že u vozů s naftovými motory používal software umožňující při testování skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku. Volkswagen pak přiznal, že v celém světě software instaloval do zhruba 11 milionů aut, včetně asi 1,2 milionu vozů české divize Škoda Auto.