Pohlavek pro České dráhy. Hlídejte si náklady, vzkázal ÚOHS

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Jan Hrouda

České dráhy (ČD) by měly vést podrobnější evidenci nákladů a výnosů. Ministerstvo dopravy o to požádal předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj. Žádost souvisí se správním řízením, které iniciovala společnost Radima Jančury RegioJet, ohledně možného zneužití dominantního postavení Českých drah na trase Praha - Ostrava.

RegioJet napadl dráhy, že při jeho vstupu na trať jezdily za podnákladové ceny. „Tyto ceny mohou být k újmě hospodářské soutěži a spotřebitelům,“ uvedl Rafaj.

Současné údaje, které České dráhy uvádějí souhrnně za všechny spoje a dále podle jednotlivých linek, jsou podle antimonopolního úřadu nedostatečné a netransparentní.

Aby antimonopolní úřad mohl posoudit jednání dominantního hráče podle soutěžního práva, je nezbytné mít přesné údaje o podrobnější struktuře nákladů a výnosů na zmíněné relaci. České dráhy však tvrdí, že některými z požadovaných údajů nedisponují, což vede k neúměrnému prodlužování a komplikacím ve správním řízení a mohlo by vést k obdobným obtížím i v budoucích řízeních, uvedl antimonopolní úřad.

„Je přitom v zájmu dominantního soutěžitele i konkurentů, aby správní řízení tohoto druhu probíhala co nejrychleji a nejefektivněji,“ uvedl Rafaj.

Podle něj je však problematická spolupráce i se stěžovatelem společností RegioJet, která vyžadovaná data dodává se zpožděním. „Jde přitom o důležité informace, jež jsou nezbytné pro posouzení dopadu cenového jednání ČD. Místo spolupráce podává RegioJet na ÚOHS žaloby proti nečinnosti. Kvůli tomu ÚOHS musí odevzdat celý spis příslušnému správnímu soudu a správní řízení se tím de facto na několik měsíců přerušuje,“ vysvětlil Rafaj.

Krajský soud v Brně již žalobu RegioJet na nečinnost úřadu před nedávnem zamítl.